Albanezen Macedonië hebben niets meer te eisen

De twee belangrijkste partijen van de Albanese minderheid in Macedonië willen allebei zo graag in de regering komen dat ze al hun eisen inslikken en „niet in staat zullen zijn zelfs maar een klein deel van hun verkiezingsbeloften waar te maken”, zoals het (Albaneestalige) blad Fakti concludeert.

De twee partijen zijn de BDI (Democratische Unie voor Integratie), centrum-links en tot nu toe vaste partner van de sociaal-democraten, en de PDSh (Democratische Partij van Albanezen), centrum-rechts en tot nu toe vaste partner van de rechts-nationalistische VMRO-DPMNE.

Beide partijen willen dolgraag in zee met VMRO-leider Nikola Gruevski, de winnaar van de recente verkiezingen, want deelname aan de regering levert functies, invloed en macht op.

Zelfs het feit dat Gruevski heeft gezegd de komende jaren absoluut niets voor de Albanese minderheid te willen doen, heeft de rivaliserende partijen niet op andere gedachten gebracht. Gruevski wil de economie prioriteit geven. Hij heeft een uiterst ambitieus economisch programma van honderd punten opgesteld, dat geen ruimte laat voor inspanningen voor de Albanese minderheid, en dus heeft Gruevski een moratorium van twee tot drie jaar voor de behandeling van Albanese zaken afgekondigd. Dat betekent dat de Albanese partijen al hun verkiezingsbeloften kunnen inslikken.

Het heeft hen niet ontnuchterd. De krant Dnevnik constateerde dat de BDI (die voortkomt uit het bevrijdingsleger UÇK dat een paar jaar geleden nog een oorlog ontketende tegen de toenmalige VMRO-regering) haar sociaal-democratische opvattingen van de ene op de andere dag heeft laten varen en géén ideologische verschillen met de VMRO meer ziet. Door hun gretigheid om tot de regering toe te treden, schreef Fakti, hebben de Albanezen zichzelf „gereduceerd tot bedelaars”.

Dit weekeinde schoot een van de bedelaars een bok. Musa Xhaferi, een leider van de BDI, zei dat als de VMRO de BDI tot de oppositie veroordeelt „de wil van de kiezer wordt genegeerd”. „Dat zal leiden tot rebellie en protesten en het gebruik van geweld en kalasjnikovs”. Een golf van protesten uit andere partijen en uit buitenlandse ambassades was het gevolg. Oproepen om excuses te maken voor het dreigement werden door de BDI genegeerd, want excuses maak je als je iemand hebt beledigd en Xhaferi heeft niemand beledigd. Dat Gruevski voor de BDI kiest is nu wel uitgesloten.