7 redenen om binnen te blijven

1 watergevecht

Wet shirt game en supersoaker

Er zijn twee mogelijkheden: óf je voert een echt watergevecht met een supersoaker met gigantische watertank, óf je verdrijft de uren op kantoor met Wet shirt game. Met dit computerspel schiet je in de kantoortuin met een digitaal waterpistool op meisjes in strakke, witte topjes. Zien ze er zo bij jou op het werk ook uit ? Of heb je behoefte aan een beetje simpel vertier? In dat geval moet je zeker even naar bovenstaande site surfen. Zodra je de dames met een paar waterspetters geraakt heb, verdwijnen ze. Van de kantoortuin schiet je je naar een luxe terraza, waar dezelfde meisjes weer van de partij zijn. Maar voor de echte watervechters onder ons is er natuurlijk nothing like the real thing. Supersoakers zijn ook echt niet alleen voor kinderen. Op hete dagen vraagt iedereen op het terras of balkon om even natgespoten te worden. Er zijn ook andere mogelijkheden. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om de tank met bier of limonade te vullen en een drankspel te spelen? Mond open, en... Het is maar een idee. (LvB)

www.game.shirtcity.com/[br/]index.html. De waterpistolen zijn te koop bij de speelgoedwinkel. Prijzen variëren.[br/]

2 film

How to Make an American Quilt

Finn Dodd (een rol van Winona Ryder) staat op het punt af te studeren en zal daarna in het huwelijk treden met haar vriend Sam, een timmerman. Tijdens de zomervakantie trekt zij naar haar geboorteplaats in North Carolina om in het huis van haar oma na te denken over haar toekomst. Tijdens het maken van een quilt, een soort sprei van kleine lapjes stof, hoort zij de levensverhalen van haar oma`s vriendinnen.

Net 5, 20.30-22.40u.[br/]

3 geschiedenis

Villa historica

Via bijzondere amateurbeelden van Annie Klis, die 40 jaar bij de Efteling werkte, volgen we de geschiedenis van het sprookjespark gedurende de afgelopen 40 jaar. Annie vertelt over haar herinneringen aan Anton Pieck, tekenaar en medeoprichter van de Efteling, en de uitbreidingen in het park in Kaatsheuvel. Ooit begon het park met een theehuis, speeltuin en het Sprookjesbos. Inmiddels beschikt de Efteling zelfs over een hotel.

Ned.1, 22.30-23.00u. [br/]

4 toneel

De Toekomst: Be Mocro

Zes Marokkaanse acteurs en de Nederlandse acteur Tygo Gernandt improviseren scènes over de toekomst van Marokkanen in Nederland. Vaak zijn deze gebaseerd op vooroordelen en verwachtingen. Over vijftien jaar hebben Marokkanen de Nederlandse cultuur een vitale impuls gegeven en worden ze gezien als sexy, assertief en humoristisch. Gasten discussiëren over het waarheidsgehalte van de gespeelde scènes.

Ned.3, 20.50-20.40u.[br/]

5 Bouwen

Zandkastelen bouwset

Om een zandkasteel te maken hoef je niet per se naar het strand. Liever niet zelfs, want daar heb je kans dat iemand die richting zee stormt, dwars door je kunstwerk dendert. In het zandbakje in de achtertuin of op het balkon kun je ook heel behoorlijke bouwsels maken. Wat heb je nodig? Een zandbak natuurlijk. Die koop je in de dichtstbijzijnde speelgoedwinkel. Zand niet, dat is er veel te duur. Bij een doe-het-zelfzaak krijg je voor hetzelfde geld twee keer zoveel. En dan natuurlijk een schepje en een emmertje. Voor de `professionele` zandkastelenbouwer bestaat er een speciale bouwset. Achttiendelig! Er zit bijvoorbeeld een emmer in met kantelen. Als je die met zand vult en omkeert, is het kasteel al bijna klaar. Er zitten zelfs raampjes in. Volgens de gebruiksaanwijzing blijft het kasteel tussen de 2 en 48 uur staan. Op het strand 2 uur en 48 uur thuis. (CK)

Te koop in speelgoedwinkels en via internet, circa 19,95 euro[br/]

6 Aankleden

Veilige bikini

In een zomer met twee hittegolven is het opletten geblazen in de zon. Voor je er erg in hebt, ben je roodverbrand. Het kan dus slim zijn om regelmatig op de ingebouwde UV-meter van deze bikini te kijken. In het broekje van de futuristisch zilveren bikini zit een waterdicht meetapparaatje dat op een honderdste nauwkeurig de sterkte van de UV-straling aangeeft. Op een bijgeleverde kaart is vervolgens te lezen hoe lang je, afhankelijk van huidtype, schadeloos in de zon kan zitten. De bikini is, inclusief UV-meter, wasbaar en bovendien chloorbestendig. Volgens de fabrikant is het venster ook goed af te lezen in felle zon. Wel kan het op de kop lezen van de meetresultaten enige oefening vereisen. Mannen zullen zich vooral goed moeten blijven insmeren: de UV-meter is alleen in bikinivorm verkrijgbaar. (MvdM)

Solestrom SmartSwim UV Meter Bikini. Voor ongeveer 116 euro op www.solestrom.com. [br/]

7 Film

Tora! Tora! Tora!

Grootscheepse oorlogsfilm reconstrueert de aanval op Pearl Harbor (7 december 1941) vanuit zowel Amerikaans als Japans perspectief. De naar de Japanse kreet voor `ten aanval!` vernoemde film koste indertijd 25 miljoen dollar. Richard Fleischer verfilmde de Amerikaanse scènes, Toshio Masuda en Kinji Fukasaku deden de Japanse sequenties nadat Akira Kurosawa had bedankt voor de eer. De bijna documentair aandoende film heeft veel aandacht voor de aanloop naar de aanval. Het laat de Amerikaanse blunders zien: onderschepte Japanse berichten bereiken president Roosevelt niet, op het radaralarm wordt niet gereageerd en de Japanse onderzeeër die vlakbij Pearl Harbor vastzit, wordt wel opgemerkt maar niet gerapporteerd. De apocalyptische chaos wordt uitstekend in beeld gebracht door Fleischer, met indrukwekkende special-effects. (AW)

RTL 7, 20.30-23.10u., Fleischer, Masuda, Fukasaku, 1970, VS/J[br/]