Wanneer is lokaal nieuws wereldnieuws?

blackout1.jpgAls het onweert in New York, vragen Nederlandse vrienden de dag erna of het een beetje te doen was. Als een coyote door Central Park sluipt, doen familieleden of de stad een natuurpark is geworden. Ik wil maar zeggen: het meest lokale New Yorkse nieuws wordt overal ter wereld serieus genomen.

Vreemd genoeg is dat deze week anders met de stroomstoring in Queens. Afgelopen maandag viel de stroom uit - negen kabels smolten door - en duizenden inwoners van dit stadsdeel zitten al bijna een week in de hitte. Vliegveld LaGuardia moest bovendien bij kaarslicht passagiers inchecken en honderden kleine ondernemers zien hun omzet verdampen.

blackout2.jpgEerst zouden 2.100 New Yorkers hiervan last hebben, na een paar dagen zei energiebedrijf ConEd dat het er toch tien keer zoveel blijken te zijn. En burgemeester Bloomberg wilde alle hoop over snelle reparaties de kop indrukken: „dit is een bedrijfstak waarvoor het moeilijk garanties geven is”.

Vraagje: was dit ook zo gegaan als het om Manhattan ging?