Kraneveldt terug naar het ‘rode nest’

„Haagse spelletjes” van haar LPF zijn voor Tweede-Kamerlid Margot Kraneveldt reden over te stappen naar de PvdA. Verrassend kan de overstap niet genoemd worden.

De overstap van Tweede-Kamerlid Margot Kraneveldt (39) van de LPF naar de PvdA is het levende bewijs dat de traditionele tegenstelling tussen links en rechts achterhaald is. Zo interpreteert Kamerlid Arno Visser (VVD) het, die Kraneveldt „een van de meest prettige collega’s” in het parlement noemt omdat zij „open en niet dogmatisch is”. Visser: „Zij behoort tot de nieuwe generatie politici die uit inhoudelijke overwegingen bereid is ongewone coalities te sluiten.”

Gisteren maakte het enige vrouwelijke lid van de zevenkoppige LPF-fractie bekend dat ze zich niet langer thuis voelt bij de partij die zij drie en een half jaar op het Binnenhof vertegenwoordigde. Eerder wees de LPF’er (woordvoerder Onderwijs en Volksgezondheid) avances van de PvdA af. Door het recente besluit van de LPF om het nieuwe minderheidskabinet van CDA en VVD te steunen, ging Kranenveldt toch overstag. „Dat soort Haagse spelletjes” wilde ze juist altijd bestrijden, zegt ze. Ze is wat gehaast, zo vlak voor haar huwelijksreis naar Oostenrijk.

LPF-fractieleider Gerard van As spreekt van „hoogverraad”. „Van Margot is mij bekend dat zij enkele maanden geleden ook bij de VVD heeft gesolliciteerd en dus tegelijkertijd bij de PvdA. Dat geeft al aan wat voor een persoon het is. Een overstap naar de PvdA is het laatste wat Pim Fortuyn zou hebben gewild. De LPF wordt kapot gemaakt.”

Met de Kamerleden Jacques Tichelaar (PvdA) en Arno Visser (VVD) diende Kraneveldt in 2004 een veelbesproken motie in waarmee zij zorgde voor de huidige marktwerking (waaronder variabel collegegeld en selectie aan de poort) in het hoger onderwijs .

Het was niet de enige keer dat Kraneveldt aanschurkte tegen haar PvdA-collega’s in plaats van de meer voor de hand liggende Kamerleden van VVD, CDA of D66. Samen met de PvdA-Kamerleden Dijsselbloem en Hamer diende zij een initiatiefvoorstel in om scholen te verplichten bij te dragen aan de integratie van leerlingen in de samenleving. Dit voorstel is vorig jaar wet geworden.

Hoe weinig partijwisselingen ook voorkomen (Ayaan Hirsi Ali is het meest recente voorbeeld), heel verrassend kan de overstap van Kraneveldt toch niet worden genoemd. In de Onderwijscommissie werd al vaak grappend gezegd dat het LPF-Kamerlid eigenlijk PvdA’er was, niet alleen door haar stemgedrag, maar ook wegens haar uiterlijk, dat past bij dat van collega’s Mariëtte Hamer, Saskia Noorman en wijlen Karin Adelmund. De volksvertegenwoordigster komt naar eigen zeggen ook uit een „echt rood nest”.

Kraneveldt vindt dat de PvdA de afgelopen jaren veel van het „gedachtegoed van Fortuyn heeft geleerd”. Aan de kiezers zou haar overstap wel uit te leggen zijn: „Kiezers blijven vaak ook niet hun hele leven bij dezelfde partij.”

PvdA-partijvoorzitter Michiel van Hulten ziet Kraneveldt als een symbool voor de terugkeer voor veel kiezers naar de PvdA. Hij en Visser noemen het zuiver dat Kraneveldt haar Kamerzetel opgeeft. Zij loopt daarmee het risico dat ze niet terugkeert in de Kamer. Want het is onbekend welke plaats Kraneveldt op de kieslijst van de PvdA zal innemen en welke portefeuille ze mag beheren.