Een bikkel in de vaderlandse rock & roll

Dicky Schulte Nordholt was de parmantige bassist van onder andere De Raggende Manne. Als je hem in je band had, dan wèrd het ook wat.

Het basbeest is niet meer. Dicky Schulte Nordholt was met zijn imposante verschijning de grootste rock & roll-bassist van Nederland, letterlijk en figuurlijk. „Als ze je vragen waaraan ik dood ben gegaan”, zei de al geruime tijd zieke Dicky tegen zijn gabber en medemuzikant Bob Fosko, „zeg dan maar hetzelfde als wat ik tegen mijn Franse kennissen zeg: aan de foie gras de rock & roll.” Met andere woorden: aan de gevolgen van levercyrrose.

Dicky Schulte Nordholt, die maandag in het Franse Roanne overleed, speelde in zijn roerig muzikantenleven bas bij De Raggende Manne, The Meteors, Gruppo Sportivo, Time Bandits en Q’65. Hij was een bikkel in het vaderlandse sessiecircuit, altijd inzetbaar om ergens rock & roll, funk of desnoods de blues te spelen. Als je Dicky in je band had, wèrd het wat. Journalisten en andere buitenstaanders benaderde hij met humor en een gezond wantrouwen. Maar spelen kon hij en wilde hij, altijd.

Schulte Nordholt vestigde zijn naam als oorspronkelijk en virtuoos bassist in 1979 bij de groep Transister van Robert-Jan Stips. Zijn speelstijl op het album Zig-Zag was hoekig en precies, zoals de new wave van die tijd eiste. Al snel stond hij bekend als een veelzijdig en joviaal muzikant, die zich alle stijlen en ieders repertoire in no time eigen kon maken. Wat een fantastische gewaarwording was het, om de parmantige Schulte Nordholt begin jaren tachtig bij new wave-rockband The Meteors zijn stuwende baspartijen te zien spelen achter zanger Hugo Sinzheimer en gitarist Ferdinand Bakker. Bij Gruppo Sportivo ten tijde van de elpee Design Moderne (1982) was hij gewaagd aan frontman Hans Vandenburg als het ging om inventief muzikantschap en een wervende, altijd vrolijke uitstraling.

En wat een aanwinst was hij voor De Raggende Manne, die bij hun ultrakorte optredens achter de brulteksten van Bob Fosko een betrouwbaar middelpunt van funky ritme konden gebruiken. Schulte Nordholt was als bassist en medecomponist prominent aanwezig op de Raggende Manne-cd’s Zaad (1993), Rooie Pap en Omschudden, tot en met het afscheidsconcert op 4 oktober 1999 in Paradiso. Toen Dicky er mee stopte, was het over met de band.

Dicky stónd er en speelde briljant. Nadien dook hij op bij de formaties Koud Goud en Edna Vesuvia & the Flames. De laatste jaren woonde hij in Frankrijk, waar foie gras de rock & roll hem fataal werd.