Israël voert luchtaanvallen uit op de Gazastrook

Familieleden en bekenden rouwen bij het lichaam van Eliahu Asheri, een 18-jarige joodse kolonist op de bezette Westelijke Jordaanoever die deze week door Palestijnse militanten werd vermoord. Zijn lichaam werd gisteren gevonden in de buurt van Ramallah. Asheri werd dezelfde dag in Jeruzalem begraven. Foto Reuters Mourners stand around the body of Eliahu Asheri, an 18-year-old Jewish settler who was killed by Palestinian militants, during his funeral in Jerusalem June 29, 2006. Asheri's body was found on Thursday near Ramallah. REUTERS/Yonathan Weitzman (ISRAEL)
Familieleden en bekenden rouwen bij het lichaam van Eliahu Asheri, een 18-jarige joodse kolonist op de bezette Westelijke Jordaanoever die deze week door Palestijnse militanten werd vermoord. Zijn lichaam werd gisteren gevonden in de buurt van Ramallah. Asheri werd dezelfde dag in Jeruzalem begraven. Foto Reuters Mourners stand around the body of Eliahu Asheri, an 18-year-old Jewish settler who was killed by Palestinian militants, during his funeral in Jerusalem June 29, 2006. Asheri's body was found on Thursday near Ramallah. REUTERS/Yonathan Weitzman (ISRAEL) REUTERS

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben vandaag aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook in het kader van Jeruzalems inspanning de vrijlating af te dwingen van de ontvoerde korporaal Gilad Shalit die in handen is van de militaire vleugel van Hamas. Daarbij werd het ministerie van Binnenlandse Zaken verwoest. Ook wegen en bruggen werden aangevallen.

Maar een aangekondigd grondoffensief in het noorden van de Gazastrook bleef tot vanmiddag nog uit, volgens een Israëlische functionaris om Egyptische bemiddeling meer tijd te geven. De Egyptische president Mubarak zei tegen de krant Al-Ahram dat de ontvoerders hadden ingestemd met Shalits voorwaardelijke vrijlating. Er was echter geen enkele aanwijzing dat Israël met enige voorwaarde akkoord zou kunnen gaan.

De ontvoerders hebben eerder de vrijlating van Palestijnse gevangenen geëist. Inmiddels heeft Israël 64 nieuwe gevangenen gemaakt, ministers, parlementsleden en burgemeesters van Hamas. Israël stelt de regering van de fundamentalistische organisatie verantwoordelijk voor de gijzeling. Deze zegt er niets mee te maken te hebben. Israëlische legerwoordvoerders hebben met zoveel woorden gezegd dat het ook de bedoeling is de Hamasregering te onttakelen. Premier Haniyeh, die nog op vrije voeten is, zei vandaag dat Hamas „standvastig” zal blijven.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G8, de groep van industriële mogendheden, eisten gisteren in Moskou de onmiddellijke vrijlating van de ontvoerde Israëliër, maar drongen tegelijk bij Israël aan op „de grootste zelfbeheersing” in de huidige crisis. De detentie van gekozen leden van de Palestijnse regering en volksvertegenwoordiging heeft „bijzondere bezorgdheid” bij de G8 gewekt, aldus een verklaring. De Amerikaanse minister Rice zei gisteren dat „we met zelfbeheersing misschien kunnen terugkeren naar een plaats waar er weere hoop is voor een vredesproces”.

Het hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties, Jan Egeland, zei gisteren in New York dat honderdduizenden Palestijnse burgers in de Gazastrook op de rand staan van een humanitaire crisis. De brandstofvoorziening is afgesneden en door de Israëlische luchtaanval op een elektriciteitscentrale van dinsdag is 40 procent van de stroom uitgevallen. Daardoor dreigt een aanzienlijk deel van de bevolking ook zonder water te komen te zitten. „Niemand kan voor ons verbergen wat hij doet, noch de Palestijnen noch de Israëliërs”, zei hij. „We zijn ontsteld te zien hoe ze spelen met de toekomst van weerloze burgers, onder wie kinderen.” Tegelijk uitte hij scherpe kritiek op de ontvoering, „de ergst mogelijke zaak op de ergst mogelijke tijd”. (AP, Reuters, AFP)