Vermiste meisjes dood gevonden

De Belgische politie zoekt op de plaats nabij Luik waar later op de dag de lichamen van de vermiste meisjes werden gevonden. Foto AP Police search the site where police found the body of Stacy Lemmens, one of the two girls who have been missing for more than two weeks, next to a railway track in the eastern city of Liege, Belgium, Wednesday, June 28, 2006. Nathalie Mahy, 10, and Stacy Lemmens, 7, disappeared while attending a street party on June 10, 2006. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
De Belgische politie zoekt op de plaats nabij Luik waar later op de dag de lichamen van de vermiste meisjes werden gevonden. Foto AP Police search the site where police found the body of Stacy Lemmens, one of the two girls who have been missing for more than two weeks, next to a railway track in the eastern city of Liege, Belgium, Wednesday, June 28, 2006. Nathalie Mahy, 10, and Stacy Lemmens, 7, disappeared while attending a street party on June 10, 2006. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) Associated Press

LUIK. - Stacy (7) en Nathalie (10) zijn gevonden. Een paar honderd meter van de plek waar de twee Luikse meisjes bijna drie weken geleden verdwenen, werden gisteren hun levenloze lichamen aangetroffen. Ze lagen in een afwateringskanaal van een spoorlijn.

Voordat politieagenten gistermorgen om 11 uur als eerste het lichaam van Stacy vonden, moesten ze een zware putdeksel verwijderen. Het lijkt onmogelijk dat er sprake is van een ongeval. „We moeten constateren dat ze zijn vermoord”, zei procureur Cedric Visart de Bocarmé.

De halfzusjes Stacy en Nathalie beheersten de afgelopen weken het nieuws in België. Hun verdwijning riep herinneringen op aan de affaire rond kinderverkrachter Dutroux. Elf jaar geleden, ook op warme zomerdag, verdwenen twee van zijn slachtoffers, Julie en Mélissa. Dat gebeurde tien kilometer van de plek waar Nathalie en Stacy voor het laatst levend werden gezien.

De sfeer was gistermiddag surrealistisch in Saint-Léonard, de wijk in Luik waar de meisjes werden gevonden. De zon scheen. Kinderen speelden op straat. En politiebusjes en cameraploegen reden af en aan.

Een paar uur later legde Alain Remue, hoofd van de afdeling vermiste personen van de federale politie, op een persconferentie uit waarom het bijna drie weken kon duren voordat de meisjes werden gevonden, niet ver weg van de plek waar ze verdwenen. Er werd met man en macht gezocht. In grotten, in vijvers, in de Maas. Dagenlang werden er autowrakken uit de rivier gehesen. Bij de spoorlijn was al eerder gezocht, zonder resultaat. Gisteren werd daar opnieuw gekeken, nadat hout en afval was verwijderd. „Als we niks hadden gevonden”, zei Remue, „dan waren we morgen ergens anders verder gegaan. We gingen systematisch te werk. Dat kost tijd, maar het loont.” De politie had volgens Remue geen tip gekregen om juist op deze plek te zoeken. Hij zei niets over het bericht dat De Telegraaf juist ook gisteren een anonieme brief ontving met een kaart met kruisjes en de tekst ‘Vermoedelijke vindplaats Stacy + Nathalie’.

Over de toedracht van de moorden kon de politie gisteren nog niets zeggen. Een 38-jarige verdachte zit al ruim twee weken vast, maar hij ontkent betrokken te zijn. Autopsie kan mogelijk nieuwe sporen opleveren. „Niemand zal zijn rechtmatige straf ontlopen”, zei premier Guy Verhofstadt gisteren.

Aan het begin van de avond stond nog een handvol wijkbewoners bij de politieafzetting commentaar te geven aan de laatste tv-ploegen. Er klonk geen kritiek, zoals tijdens de affaire Dutroux. In een politiebusje lag een geïmproviseerd rouwregister, naast een brandende kaars. „Waar zijn geschikte woorden”, had iemand er in geschreven. Verderop reden de treinen – stapvoets.