Steeds warmer

Aan het weerfront in Nederland is voorlopig weinig nieuws te melden. Het zonnige en droge zomerweer van dit moment houdt in elk geval tot na het komende weekeinde aan. De temperaturen lopen verder op en stijgen vanaf zaterdag op veel plaatsen tot rond 30 graden. Stabiele factor is het hogedrukgebied waarvan het centrum de komende dagen boven Scandinavië ligt. Aan de zuidflank ervan voert een noordoostelijke, later oostelijke wind droge en steeds warmere lucht naar Nederland. De temperaturen lopen dan ook verder op. Pas op dinsdag valt in het zuiden wellicht een eerste onweersbui.

Vanavond en de komende nacht is het helder. Bij een wind die niet helemaal gaat liggen, koelt het op de koudste plaatsen af tot ongeveer 10 graden. Dat is duidelijk minder koud dan de afgelopen nacht, toen het op vliegveld Eelde bij Groningen tot 4,7 graden afkoelde. Aan de grond werd korte tijd 1,0 graden gemeten, vlakbij het vriespunt dus.

Morgen wordt net als vandaag een zonnige en droge dag. Alleen in het zuidoosten kan in de middag ook een stapelwolk ontstaan, maar die doet niets af aan het uitbundige karakter van het zomerweer. Bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind lopen de temperaturen uiteen van 23 graden in het noordwesten tot 28 graden in het binnenland.

Ook tijdens het weekeinde verandert weinig in het weerbeeld. De temperaturen lopen nog wat verder op. In de nachten wordt het niet meer kouder dan een graad of 15, overdag komt de 30 graden in zicht.