Haider wil geen Sloveens

Een rel over tweetalige plaatsnaamborden in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië vormt een bedreiging voor de regering van de conservatieve ÖVP en de partij van de rechtspopulistische Jörg Haider.

De Oostenrijkse grondwet eist in gebieden met een grote minderheid van anderstaligen tweetalige naamborden. Haider is gouverneur van Karinthië, waar veel Slovenen wonen, maar weigert een deel van de plaatsnamen in het Sloveens te vermelden. In een door hem uitgeschreven referendum in 18 gemeenten bleek deze week dat een kleine meerderheid het met hem eens is.

Volgens de oppositie is bondskanselier Wolfgang Schüssel persoonlijk verantwoordelijk als Haider zich blijft verzetten tegen uitvoering van de grondwet. De sociaaldemocraten vinden dat Haider „solt met de democratie en de rechtsstaat”.

De gouverneur zei gisteren op de vraag of de coalitie in gevaar is, dat hij heel goed beseft dat hij „de verplichting heeft, de sociale rust in het land te bewaren”. (AFP)