‘Er zat niet echt veel progressie in dit Oranje’

Zit er nog rek in de selectie van Nederland en wie kan Oranje sterker maken?

Foppe de Haan, coach van Jong Oranje, is optimistisch.

Foppe de Haan Foto AP The Netherlands coach Foppe De Haan holds the trophy after his team beat Ukraine 3-0 in the final to win the European Under 21 Soccer Championship Sunday, June 4 2006, in Porto, northern Portugal. (AP Photo/Armando Franca)
Foppe de Haan Foto AP The Netherlands coach Foppe De Haan holds the trophy after his team beat Ukraine 3-0 in the final to win the European Under 21 Soccer Championship Sunday, June 4 2006, in Porto, northern Portugal. (AP Photo/Armando Franca) Associated Press

Bij het volgende grote toernooi komt het Nederlands voetbalelftal een stuk verder dan de achtste finales. Coach Foppe de Haan, die deze maand met Jong Oranje Europees kampioen werd, is optimistisch over de toekomst van het grote Oranje.

In Duitsland bekeek hij acht wedstrijden, onder andere de duels van Nederland tegen Servië en Montenegro en Argentinië.

Hoe kijkt u terug op de verrichtingen van Oranje op het WK?

„Mijn verwachtingen zijn uitgekomen. Ik heb van tevoren gezegd: ‘Als we de eerste ronde overleven, hebben we geluk gehad.’ Portugal heeft betere spelers dan Oranje. De ploeg is ook verder in zijn ontwikkeling. Dan moet je een goede dag hebben om verder te komen. Ik was het eens met Marco van Basten dat de Portugezen slimmer waren.”

Is er reden voor enige tevredenheid?

„Je moet sowieso nooit tevreden zijn. De resultaten waren bevredigend. Maar als je kijkt naar de ontwikkeling van het elftal, zat er niet echt veel progressie in. Oranje heeft twee keer twintig minuten goed gespeeld, tegen Servië en Montenegro en tegen Ivoorkust.”

Waren de verwachtingen te hooggespannen?

„Velen hebben van tevoren een verkeerd beeld geschetst van dit Nederlands elftal. We zijn naar een niveau gepraat waar we nog lang niet zijn. Het gaat om een elftal in opbouw. Er moet nog veel gebeuren om op het hoogste niveau mee te kunnen doen.”

Wat is de nabije toekomst van het Nederlands elftal?

„Daar kan ik heel positief over zijn. Met Arjen Robben en Robin van Persie beschikken we over goede vleugelspitsen. Klaas-Jan Huntelaar komt eraan als centrumspits, dat is een hele beste. Nu Phillip Cocu afhaakt kan Stijn Schaars zijn plek als linkshalf overnemen. Voor het middenveld hebben we verder Hedwiges Maduro, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder.”

Hoe waren de prestaties van de middenvelders Van der Vaart en Sneijder gepresteerd op dit WK?

„Van der Vaart was na zijn blessures nog niet in goeden doen. Ik vond dat Sneijder het gezien zijn mogelijkheden aardig deed, maar Oranje miste op het middenveld een balafpakker. Sneijder is slechts 21 jaar, Van der Vaart 23. Zij kunnen nog doorgroeien. Van Basten moet op zoek naar een middenvelder met loopvermogen die heel eenvoudig kan voetballen.”

Ziet u nog meer talenten die kunnen doorstromen uit Jong Oranje?

„Het is een kwestie van tijd en dan zijn rechtsback Dwight Tiendalli en linksback Urby Emanuelson rijp voor Oranje. Met hen erbij wordt de verbinding tussen de achter- en de voorhoede ook beter. Met deze spelers kunnen we straks een Nederlands elftal vormen waar we verder mee kunnen komen op een eindtoernooi.”

De KNVB wil Marco van Basten tot en met het WK van 2010 handhaven als bondscoach. Een goede zaak?

„Zou ik ook doen. Marco zorgt voor vastigheid. Met de pers gaat hij fantastisch om. Hij heeft een hoop geleerd tijdens het WK. Het zou zonde zijn als je hem dan laat gaan. Marco is wel eigenwijs. Maar dat moet je ook zijn om in een storm overeind te blijven.”

Voor het toernooi zei u bij Omroep Friesland dat u Huntelaar mee zou hebben genomen naar Duitsland. Gaat u daarover nog praten met Van Basten?

„Ja, want mijn uitspraken zijn door deze zender met knip en plakwerk uit z’n verband gerukt. Ik zou hebben gezegd dat Huntelaar mee moet naar het WK. Ik heb uitgelegd dat Van Basten werkt met een dubbele bezetting voor elke plek en dat hij waarschijnlijk voor Klaas-Jan geen oplossing zou zoeken. Ik werk anders dan Van Basten, heb ik gezegd. Ik had hem wel meegenomen.”