Ombudsman: `Controle op drugs gaat te ver`

Den Haag. De douane op Schiphol dwingt passagiers uit de Antillen, Suriname en Venezuela ten onrechte zich uit te kleden om vast te stellen of zij drugs smokkelen. Dergelijke `lijfsvisitatie` is alleen toegestaan als iemand de status van verdachte heeft. Dat oordeelt de nationale ombudsman A. Brenninkmeijer na onderzoek naar de manier waarop douane en marechaussee op Schiphol sinds januari 2004 invulling geven aan de zogeheten 100-procentscontroles. Sindsdien zijn 6.650 passagiers aangehouden. Eenderde van hen bleek onschuldig, maar had wel een volgens velen discriminerende en vernederende behandeling ondergaan. Begin dit jaar staakte de douane het doorzoeken van lichaamsholten na een onderzoek door de ombudsman. De ombudsman stelt nu dat ook ontkleden niet hoort tot de reguliere controletaken van de douane. Hij wil dat potentiële verdachten voortaan via een bodyscan gecontroleerd worden. Volgens een woordvoerder van Justitie zal dat in het najaar het geval zijn.