Kartels voortaan strenger bestraffen

Bedrijven die met geheime kartelafspraken de Europese mededingingsregels overtreden, kunnen in de toekomst fors hogere boetes krijgen. Europees Commissaris Kroes (Mededinging) hoopt zo de werking van de interne markt in de Europese Unie te verbeteren.

Dat heeft zij vandaag namens de Europese Commissie bekendgemaakt.

De Commissie verhoogt vooral de geldstraffen voor bedrijven die recidiveren. Bedrijven die de competitieregels eerder schonden, riskeerden tot nu toe een verhoging van de boete met 50 procent. Dat wordt 100 procent. Verder wordt de definitie van recidiveren aangepast. In het verleden betekende dat dat een bedrijf eerder was veroordeeld door de Europese kartelautoriteiten. Nu volstaat het ook wanneer een nationale kartelautoriteit de onderneming al eens heeft berispt.

Gaat een bedrijf na een tweede veroordeling opnieuw in de fout, dan kan de boete eveneens weer worden verhoogd, telkens opnieuw. Ook dat principe is nieuw.

‘Gewone’ boetes bedragen maximaal 30 procent van de relevante verkopen van een bedrijf. Dat bedrag kan worden vermenigvuldigd met het aantal jaren dat een onderneming in overtreding is. Daar bovenop komt nog een nieuw soort basisbedrag, dat 15 tot 25 procent van de relevante verkopen bedraagt. „De nieuwe richtlijnen weerspiegelen beter het economische gewicht van een overtreding”, zei s Kroes vandaag.

Microsoft hoogste boete van Europese commissie NRCH 280606 / SJS / Bron: Eur. Commissie