Scheef brein helpt aandacht verdelen

Rotterdam, 27 juni. Tandkarpertjes met asymmetrische hersenen zijn beter in het verschillende dingen tegelijk doen dan soortgenoten met symmetrische hersenen. Dat concluderen Italiaanse psychologen van de universiteit van Padua deze week in een online gepubliceerd artikel in het blad Animal Behaviour. Ze kweekten tandkarpertjes (Girardinus falcatus) met symmetrische en asymmetrische hersenen. Beide soorten visjes deden er even lang over om tien garnaaltjes te vangen, maar als er in het voedselcompartiment ook een roofvis (zonnebaars) zichtbaar was, dan deden de visjes met de symmetrische hersenen er twee keer zo lang over. De onderzoekers verklaren dat door te stellen dat deze vissen veel tijd verliezen omdat ze de roofvis met twee ogen tegelijk in de gaten willen houden. Visjes met asymmetrische hersenen hebben een duidelijk voorkeursoog dat waakt, terwijl het andere oog gebruikt wordt om de garnaaltjes te lokaliseren. Dat is efficiënter.