De Parade wil de grens over

Een van de kleinere attracties op De Parade. Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen Rotterdam, 23-06-06. Beelden van de opening van de Parade Rotterdam. Foto Leo van Velzen NrcHb.
Een van de kleinere attracties op De Parade. Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen Rotterdam, 23-06-06. Beelden van de opening van de Parade Rotterdam. Foto Leo van Velzen NrcHb. Velzen, Leo van

Het jaarlijkse straattheaterfestival De Parade is gisteravond weer geopend in Rotterdam – net als vorig jaar niet in het Museumpark, waar een parkeergarage wordt gebouwd, maar letterlijk op straat tussen de musea Boijmans en het Nederlands Architectuur Instituut.

Bij de opening maakte festivaldirecteur Terts Brinkhoff bekend, dat De Parade ook naar het buitenland wil. Eerst naar Berlijn en daarna ook naar Boedapest en Barcelona. Naast het bestaande aanbod zou er dan ook een uitruil van voorstellingen kunnen ontstaan.

Het ongesubsidieerde festival heeft daartoe echter wel een subsidie van drie ton nodig, aldus Brinkhoff. Staatssecretaris Medy van der Laan, die de opening verrichtte door op een tractor door een lint te rijden, liet na afloop doorschemeren dat de subsidie-aanvraag wel een kans maakt.

De Parade, een combinatie van horeca en hapklaar theater, trok gisteravond al meteen veel bezoekers. Na tien dagen in Rotterdam verhuizen de theatermakers, zoals ieder jaar, naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam, waar tot eind augustus de laatste voorstellingen worden gespeeld.

Complete programma op www.deparade.nl.