Eis: immuniteit van Gaddafi opheffen

Straatsburg. De zus van een Franse stewardess, die is omgekomen bij de aanslag op een vliegtuig in 1989 boven Niger, stapt naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ze eist dat de diplomatieke onschendbaarheid van de Libische leider Gaddafi wordt opgeheven in verband met de aanslag. Een Franse rechter heeft in 1999 de Libische geheime dienst schuldig verklaard aan de aanslag, waarbij alle 170 inzittenden omkwamen. Zes mensen kregen levenslang. Volgens de slachtoffers moet Gaddafi van de aanslag hebben geweten. Libië heeft, in ruil voor opheffing van een internationaal isolement, alle slachtoffers een miljoen dollar betaald als ze geen verdere juridische stappen zouden ondernemen. De zus van de stewardess en zeven anderen hebben dit geweigerd.