Aangifte tegen echtgenote René van den Berg

Curator Toni van Hees heeft bij justitie aangifte gedaan tegen de vrouw van voormalig tennissponsor en valutahandelaar René van den Berg. Dat blijkt uit het vierde faillissementsverslag dat gisteren verscheen.

Van den Berg zelf zit al bijna een jaar in voorlopige hechtenis, in afwachting van zijn strafproces. Hij wordt door het openbaar ministerie verdacht van een van de grootste individuele fraudezaken van de laatste jaren. Van den Berg zou zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte, bedrieglijke bankbreuk, witwassen en overtreding van de Wet toezicht effecten. Hij zou in de jaren 2002-2005 ruim 1.400 beleggers via een piramideachtige constructie voor miljoenen hebben opgelicht. Half juli dient zijn strafzaak.

De echtgenote van Van den Berg, Tineke P., heeft volgens curator Van Hees kort vóór diens faillissement zowel privé-bankrekeningen als rekeningen van verschillende BV’s van Van den Berg „leeggehaald”. Ook zou zij met „opmerkelijke transacties” de twee huizen van Van den Berg gedeeltelijk op haar naam hebben gezet. Van Hees verdenkt Tineke P. van medeplichtigheid aan bedrieglijke bankbreuk, het plegen van meineed en heling. P. verklaarde eind vorig jaar in een uitzending van Barend & Van Dorp in het geheel niet op de hoogte te zijn geweest van de beleggingspraktijken van haar man. Tineke P. wilde vanochtend niet reageren. Haar advocaat was niet bereikbaar.

De curator heeft zijn pijlen ook gericht op „verschillende familieleden” van Tineke P., die opdoken in „tienduizenden banktransacties, die hij heeft onderzocht. „Het geld ging alle kanten uit.” Eerder al was het Van Hees opgevallen dat enkele sleutelfiguren in de beleggingsconstructie van Van den Berg „zijn schoonfamilie goed kenden”. Van Hees wil niet zeggen om welke familieleden het gaat.

Van Hees heeft ook procedures gestart tegen andere personen en vennootschappen om geld terug te vorderen dat kort voor het faillissement van Van den Berg aan hen was betaald. Het gaat vooralsnog om ruim 1,3 miljoen euro.

In een eerder rapport constateerde de curator dat er tussen het door beleggers ingelegde geld, en het door Van den Berg weer uitgekeerde geld een gat zat van 6 miljoen euro. Daarvan was 5 miljoen nog niet getraceerd. In het verslag van gisteren schrijft Van Hees dat Van den Berg dit „aan privé-uitgaven” heeft besteed. Onder meer aan de aanschaf van een tweede huis, de aanleg van een zwembad en een BMW X5. Van Hees: „Hij verteerde aanzienlijk meer dan zijn reguliere inkomen toeliet.”