Ontvoering 85 Iraakse arbeiders

Ongeveer 85 Iraakse arbeiders zijn gistermiddag ontvoerd vanuit hun werkplaats ten noorden Bagdad. Het is onbekend waar zij heen zijn gebracht.

Een medewerker zag hoe gewapende mannen bij de parkeerplaats van het complex twee bussen en een kleiner busje tegenhielden. In de voertuigen zaten arbeiders die na hun werkdag op weg waren naar de shi’itische wijken Shula en Hurraya in Bagdad. Ook medewerkers die met hun eigen auto’s weg wilden rijden van de fabriek werden gedwongen in de bussen te stappen. Het is niet bekend wat er daarna gebeurd is.

Ongeveer dertig van de ontvoerden zouden later op de dag weer zijn vrijgelaten, nadat hun identiteitspapieren waren geïnspecteerd.

De fabriek, het al-Nasr General Complex in de overwegend sunnitische plaats Taji, was onder het bewind van Saddam Hussein een militair complex. Tegenwoordig worden er in het staatsbedrijf metalen deuren, ramen en buizen gemaakt. De medewerkers waren in dienst van het ministerie van Industrie. Volgens sommige berichten zijn er meer dan honderd personen ontvoerd.

In een andere ontvoeringszaak in Bagdad is gisteren het lichaam van een van Saddam Husseins belangrijkste advocaten teruggevonden. Het gaat om de sunniet Khamis al-Obaidi, die door gewapende mannen gekleed als agenten uit zijn woning was gehaald.

Obaidi is de derde advocaat die is vermoord sinds acht maanden geleden het proces begon tegen Saddam en zeven medeverdachten wegens de dood van 148 shi’itische inwoners van het stadje Dujail in de jaren tachtig. De daders zijn nooit achterhaald, maar van sunnitische zijde wordt naar de shi’ieten gewezen.

Khalil al-Dulaimi, het hoofd van Saddams team van advocaten, liet gisteren weten dat Saddam en de zeven andere verdachten in hongerstaking zijn gegaan „uit protest tegen de moord”. Volgens hem hebben de hongerstakers besloten niet te eten totdat er internationale beveiliging is geregeld voor de verdediging. (Reuters, AFP, AP)

pagina 6 en 7