Kapucijners en co.

Bloemkool, andijvie, aubergine, tomaat, courgette, peer en perzik. Of kapucijners, rode biet, mergelchampignons, tomaat, aardbeien en sinaasappel. Het eerste rijtje zit deze week in de Odintas van wie een combi-abonnement heeft. Mensen met een extra-abonnement vallen met hun neus in de boter. Die eten deze week kapucijners en co.

Het aantal aanbieders van biologische groente- en fruitabonnementen is het afgelopen decennium flink gegroeid. Maar Odin was twaalf jaar geleden de eerste en is nog steeds de grootste. Bijna 20.000 mensen halen wekelijks zo’n tas bij hun bio-dealer. Bijna 20.000 mensen vragen zich iedere week af: wat zou er nu weer in zitten? Bijna 20.000 mensen zijn gaan koken volgens de seizoenen en dat vind ik een mooie ontwikkeling.

De Odintas (en die van ander aanbieders) heeft ons leven verrijkt met vergeten wintergroenten als de pastinaak, de peterseliewortel en de topinamboer. We hebben geleerd snijbiet te stoven in de lente en lamsoren te wokken in de zomer. En geen nood als we voor de vierde week achter elkaar winterwortel in de tas vinden. Dan zit er gegarandeerd een recept voor wortelsoep bij.

Odin heeft onlangs een kookboek uitgebracht dat, heel toepasselijk, ‘Vier de seizoenen’ heet. En omdat afgelopen woensdag de zomer begonnen is, maak ik vandaag een recept uit het gelijknamige hoofdstuk: kapucijners met sla.

Verse kapucijners zijn er maar heel even, van half juni tot half juli. Wie ze nog nooit geproefd heeft denkt misschien aan die stugge bruine knikkers die je koopt in pot of blik. Maar versgedopt zijn kapucijners veel delicater en lijken ze op doperwtjes. Onderstaande bereiding doet erg denken aan een klassiek Frans recept voor petit pois au beurre, waarbij doperwten samen met slahartjes en kleine uitjes worden gestoofd in boter. De sla maakt de peulvruchten niet alleen malser, maar levert samen met de boter ook een romige saus op. Odin adviseert gegratineerde aardappelpuree bij de kapucijners, maar ik vind krokant gebakken aardappels er lekkerder bij.

voor vier personen:

1½ verse (biologische) kapucijners

1 kleine krop batavia of romaanse sla

1 ui

flinke klont boter

1 theelepel honing

handje peterselieblaadjes

Dop de kapucijners. Pel en halveer de ui en snijd iedere helft in 4 parten. Snijd de stronk van de sla, was de bladeren en snijd ze in repen. Smelt de helft van de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en laat zachtjes 5 minuten fruiten. Voeg de kapucijners, sla en honing toe en eventueel een klein scheutje water. Laat de groente op laag vuur in 5-10 minuten gaar stoven. Hak de peterselie fijn. Roer samen met de rest van de boter door de kapucijners en maak alles op smaak met zout.

Welke groente heb jij leren kennen door je biologische groenten-tas? Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc