Hoezo samba?

Ik heb het voetbalelftal van Brazilië eens goed bestudeerd, en ik geloof dat wij met een mythe van doen hebben. Zo spelen de Brazilianen alleen samba als ze voor staan. Die samba is niets meer dan wat elke Zweed en Tsjech aan loopjes ook in huis heeft.

En de mythe werkt, omdat cameramensen die samba-loopjes elke keer herhalen, alsof hier iets vreselijk hoogstaands gebeurt. Zo speelden de Australiërs zondag minstens zo goed als de Brazilianen, maar bij hen werden alleen hun overtredingen herhaald. Verder is het raar dat een land als Brazilië met 160 miljoen inwoners nauwelijks een beter elftal op de been brengt dan een land als Australië met 20 miljoen inwoners. Temeer omdat in Brazilië alles en iedereen voetbalt, en in Australië nog geen 5 procent van de bevolking. Brazilië is dus helemaal geen groot voetballand.

Y. Belterman Amsterdam