Down and out in Bunker Hill

Dertig jaar lang probeerde scenarist Robert Towne het semi-autobiografische boek van John Fante, Ask the Dust, te verfilmen. Fante schreef het in 1939 en in de wijk Bunker Hill in Los Angeles. Tijd en plaats komen opvallend overeen met de klassieker Chinatown (Roman Polanski, 1974), waarvoor Towne het scenario schreef. De film moet het vooral hebben van de iets te veel de aandacht op zich vestigende art direction en het wat ontkleurde camerawerk dat met z`n bruintinten en gouden gloed de jaren dertig moet oproepen. Colin Farrell speelt Fante`s alter ego, Arturo Bandini die in L.A. arriveert zonder cent op zak, maar vol dromen over een literaire carrière. De armlastige Bandini met zijn Italiaanse afkomst is een zelfingenomen, arrogante kwast met slechte manieren die door z`n mooie pakken worden gecamoufleerd. De sexy Farrell is een beetje curieus gecast als maagd met een minderwaardigheidscomplex. Hij krijgt een haat-liefde verhouding met een Mexicaanse serveerster (Hayek). Beiden willen graag Amerikaans zijn. Het maakt Ask the Dust tot een parabel over het moeizame inburgeren in Amerika die er wat te dik bovenop ligt.

Ask the Dust. Regie: Robert Towne. Met: Colin Farrell, Salma Hayek, Donald Sutherland, Eileen Atkins, Idina Menzel. In: 15 bioscopen