Nieuwe mijlpaal Federer, Schultz wint bij rentree

Roger Federer heeft het grastoernooi van Halle voor de vierde keer op rij gewonnen. In de eindstrijd bedwong hij de Tsjech Tomas Berdych: 6-0, 6-7 en 6-2. De drievoudig Wimbledonkampioen is nu 41 wedstrijden op rij ongeslagen op gras, en staat daardoor nu op gelijke hoogte met recordhouder Björn Borg. Ook Lleyton Hewitt evenaarde een record. De Australiër won gisteren het toernooi van Queen’s in Londen voor de vierde keer, net als Boris Becker en John McEnroe.

In Rosmalen maakte Brenda Schultz-McCarthy (35) een bemoedigende rentree in het professionele vrouwencircuit. Op het Autrotron won de herintredende Nederlandse gisteren in de eerste ronde van het grastoernooi met 7-5 en 6-3 van de tien jaar jongere Laura Granville uit de Verenigde Staten.

„Het was enorm spannend voor mij om weer in eigen land te spelen”, keek Schultz naderhand terug op haar optreden tegenover persbureau ANP. „Ik voelde die spanning ook toen ik in Tokio weer voor het eerst in de kwalificaties speelde, maar dit was toch nog een tikje erger.”

Schultz speelde in Rosmalen haar eerste partij op gras sinds zeven jaar. Haar loopbaan leek in 2000 na een slepende rugblessure voorbij, maar vorig jaar werd de veterane verrassend opgenomen in de Fed-Cupselectie. Haar optreden in de landenwedstrijd bleek een aanzet tot een voorzichtige terugkeer in het internationale circuit.

Hoewel Schultz in Amerika een nieuw leven buiten het toptennis opbouwde, heeft ze er altijd van gedroomd haar loopbaan bij haar favoriete toernooi Wimbledon af te sluiten. Ze hoopte dat haar wens dit jaar al zou uitkomen, maar ze kreeg geen wildcard voor de kwalificaties van het grandslamtoernooi. Daarop besloot Schultz een invitatie te vragen voor ‘Rosmalen’. Ze had zich tegen Granville geen betere terugkeer kunnen wensen.

In de eerste set kostte het Schultz moeite haar opslagbeurt te verzilveren, maar omdat ook Granville niet sterk serveerde kon de Nederlandse de set met 7-5 in haar voordeel beslissen. In het tweede bedrijf kwam Schultz beduidend beter in haar spel en trok de partij overtuigend met 6-3 naar zich toe. „Leeftijd zegt niet veel in het tennis”, oordeelde ze. „Andre Agassi doet ook nog altijd mee.”