Muzikale alliantie die volkomen organisch klinkt

cd klassiek Christian Gerhaher: Abendbilder RCA
cd klassiek Christian Gerhaher: Abendbilder RCA

cd klassiek

Christian Gerhaher: Abendbilder

RCA ****

Hij wordt wel in een adem genoemd met Dietrich Fischer-Dieskau, maar dat heeft met het karakter van de stem van bariton Christian Gerhaher niet zoveel te maken.

Gerhaher, die eerst geneeskunde en filosofie studeerde en zich toen pas op de muziek concentreerde, heeft een ronder geluid. Maar hij is, net als Dieskau, heel precies in zijn tekstbenadering en benadert de liedkunst precies, kamermuzikaal sensitief, theatraal soms – en dus niet als sentimentele miniatuurtjes.

De recentste cd van Gerhaher en zijn zeer vaste duopartner, pianist Gerold Huber, is mede gewijd aan minder bekende maar daarom niet minder bekoorlijke liederen van Schubert.

Dat maakt de cd meteen al extra aantrekkelijk. Niet iedereen wil ten slotte álle Schubert-liederen, zoals verzameld op de onvolprezen Hyperion Schubert Edition of Fischer-Dieskaus box voor Deutsche Grammophon, in huis hebben.

Dat Gerhaher altijd met dezelfde pianist Huber samenwerkt, resulteert in een muzikale alliantie die volkomen organisch klinkt, maar daarom niets minder sprankelend of oorspronkelijk – integendeel.

Huber maakt poëtische taferelen van het voorspel tot Im Abendrot, realiseert golvende en kolkende levenslust in Fischerweise en Der Musensohn. Gerhaher is met zijn tenorachtige hoogte en allround elegante geluid én aanpak een van de beste ‘rijzende’ baritons van het moment.