Een verbluffende klank- en ideeënrijkdom

cd fusion Tom Zé: Estudando O Pagode Luaka Bop, distr. V2
cd fusion Tom Zé: Estudando O Pagode Luaka Bop, distr. V2

cd fusion

Tom Zé: Estudando O Pagode Luaka Bop, distr. V2 ****

Tom Zé was altijd al het meest dwarse, zeg maar rustig: dadaïstisch ingestelde jongetje van de Tropicália-klas, de golf Braziliaanse artiesten die in de jaren zestig stilistische en politiek begrenzingen aftastte.

Bentgenoot Gilberto Gil is inmiddels minister van Cultuur en Zé zelf maakte met Estudando O Pagode een heuse, eigenaardige ‘opereta’. Zelfs Hendrik Ibsen, Sancho Panza en Baden Powell maken hun opwachting in dit ambitieuze werkstuk dat, maakt u zich vooral niet ongerust, toch volop aanstekelijke ritmes en prikkelende zangmelodieën laat horen.

Eigenlijk is het vooral de rijke afwisseling aan stemmen die deze plaat onderscheidt van de rest van zijn discografie, die vol zit met bonte, bijzondere platen.

Dat het een wat schimmig verhaal betreft over liefde en vrouwenonderdrukking kan degene die het Portugees niet machtig is dan ook makkelijk ontgaan, maar de muzikale uitwerking is behoorlijk aangrijpend.

Als altijd put Zé het zijne uit samba, pagode en andere Braziliaanse stijlen, hetgeen hij opgeschud met wat rock en wat meer avant-garde kneedt tot iets moois. Schijnbaar simpel, akoestisch gepluk gaat zodoende hand in hand met hightech-flarden, in een geluidsbeeld waarin zelfs ficusbladeren hun muzikale plaats kennen.

Zo heeft zeventiger Zé weer een plaat gemaakt die verbluft in klank- en ideeënrijkdom.