Striptekenaar Jean Roba van Bollie en Billie overleden

Rotterdam, 16 juni. De Belg Jean Roba, tekenaar van de strip Bollie en Billie is woensdag overleden. Hij is 75 jaar geworden. Dit heeft zijn uitgeverij Dargaud gisteren meegedeeld. Roba tekende Bollie en Billie vanaf 1959. Billie is het jongetje met de blauwe overall, het gele shirt en oranje haar, Billie de hond met de magische, lange oren, een cockerspaniël. Hun belevenissen, korte gags, verschenen in het Nederlandse stripblad Sjors, aanvankelijk nog onder de naam Bas en Boef. Dat veranderde in Bollie en Billie toen Sjors in 1975 opging in het tijdschrift Eppo. De in 1930 in Brussel geboren Roba was een illustrator in de reclamewereld die door striptekenaar André Franquin (van Guus Flater) werd overgehaald om strips te gaan maken. Bollie en Billie waren geïnspireerd op Roba`s eigen zoon Philippe, bijgenaamd Boule, en zijn eigen cockerspaniël Bill. Van de populaire strip verschenen 32 albums, waarvan er alleen in België en Frankrijk al 25 miljoen exemplaren werden verkocht.