Muiterij voor een Bounty

Nieuw rumoer, vertrouwde namen.

Deze week kreeg de geforceerde miljardenverkoop van informatieleverancier VNU zijn beslag. Verkoop na beleggersmuiterij. Muiterij tegen het directiebeleid. Een prominente rol speelde de Amerikaanse vermogensbeheerder Knight Vinke, die zijn geld verdient door bedrijven achter de vodden te zitten om in zijn ogen slecht bestuur.

Na het bod op VNU is nu Ahold aan bod. Twee inmiddels bekende opdringerige beleggers hebben pakketten aandelen Ahold gekocht. Het zijn Centaurus en Paulson & Co.

Hoeveel aandelen hebben zij? Onduidelijk.

De regels voor beleggers om substantiële pakketten te melden zijn in Nederland niet zo streng als bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk. Dat geeft het optreden van partijen als Knight Vinke, Centaurus en Paulson, die niet verplicht zijn anderen dan hun eigen financiers te informeren, een extra mistig karakter.

Het Britse fonds Centaurus ageerde eerder als aandeelhouder van PinkRoccade tegen het bestuur in zijn strijd om een hoger bod. Centaurus forceerde met de Amerikaanse geldbeheerder Paulson een onderzoek bij industrieel conglomeraat Stork om het bedrijf te verkopen.

Dat de twee nu opduiken bij Ahold is niet zo verwonderlijk. Het concern geldt in de financiële wereld steeds meer als een conglomeraat waarvan de waarde van de werkmaatschappijen (Amerikaanse en Europese supermarkten; groothandels) groter is dan de beurswaarde.

Het belangrijkste is: het loont om amok te maken. Kijk maar naar de cijfers (tot en met het eerste kwartaal 2006) die het Amerikaanse pensioenfonds Calpers onlangs aan zijn bestuurders rapporteerde. Calpers is een financier van Knight Vinke, maar ook van beleggingsfondsen van de geldbeheerder Hermes, die Britse en Europese bedrijven aanspreekt op slecht ondernemingsbestuur. Een van de Hermes-fondsen klaagt steen en been over bijvoorbeeld het voedingsbedrijf CSM.

De beleggingsprestaties van het Europese Hermes-fonds zijn duidelijk beter dan het gemiddelde van de Europese beurzen, blijkt uit Calpers’ cijfers. Op jaarbasis levert het Hermes Europa fonds een rendement dat bijna 7 procentpunt boven het marktgemiddelde ligt. Knight Vinke doet het zelfs nog beter. Het rendement ligt maar liefst 14 procentpunt boven het marktgemiddelde: 22 procent voor de markt, 37 procent voor Knight Vinke.

Bedrijfsdirecteuren zijn gewaarschuwd. Muiten loont. En de muiters profiteren van de bekende wet van Bommel. Geld trekt geld aan.

Menno TammingaMenno Tamminga