Eindelijk is er een nieuwe Explorer

Na jaren van technologische stilstand heeft Microsoft weer een nieuwe browser: Internet Explorer 7. Om de concurrentie voor te blijven stijgt de nieuwe versie uit boven zijn voorganger, onder meer in gebruiksgemak.

Precies tien jaar geleden woedde tussen Microsoft en Netscape een hevige strijd om de markt voor browsers. Pionier Netscape dolf snel het onderspit, waarna Microsoft met Internet Explorer het rijk voor zich alleen had. Het bedrijf verwierf een marktaandeel tussen 90 en 95 procent. De suprematie maakte lui: de ontwikkeling van het bladerprogramma lag lange tijd nagenoeg stil. Onder druk van Firefox, een browser die grotendeels door vrijwilligers wordt ontwikkeld en snel marktaandeel verovert, is nu een nieuwe versie van Internet Explorer (IE) verschenen. IE versie 7 kent op dit moment nog slechts een voorlopige en Engelstalige versie, maar die is al uitstekend te gebruiken. IE7 was aanvankelijk bedoeld voor Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows Vista, maar de browser moet ruim voor de lancering van Vista in een definitieve versie beschikbaar zijn. Alleen voor gebruikers van Windows XP.

Gebruikers van Internet Explorer 6 zullen even moeten wennen. Veel vertrouwde knoppen zijn verdwenen en de snelkoppelingen zitten op een andere plaats. Dat laatste is geen verbetering. Gelukkig biedt IE7 de mogelijkheid om de oude menu’s terug te toveren via de optie Classic view. Nieuw is ook een zoekvenster waarin je je favoriete zoekmachine kunt instellen. Niet alleen daaraan is te merken dat Microsoft goed heeft gekeken naar rivaal Firefox. Misschien wel de belangrijkste toevoeging zijn de zogenoemde tabbladen. In één browser-venster kunnen verscheidene webpagina’s worden getoond, elk onder een eigen tabblad. Zo kun je snel schakelen tussen webpagina’s. Ook kun je een overzicht krijgen van alle openstaande vensters.

Niet zichtbaar, maar wel aanwezig in IE7, is de verbeterde beveiliging. Zo zit er een filter in dat moet voorkomen dat je naar nepsites van banken of webwinkels wordt gelokt (phishing of spoofing). IE6 bood weinig beveiliging tegen dergelijke gevaren, reden waarom veel gebruikers overstapten op Firefox. Onder Windows Vista wordt IE7 nóg veiliger, belooft Microsoft. Ouders kunnen via parental control hun kinderen uit de buurt houden van bepaalde websites.

Zeker wat betreft gebruiksgemak stijgt IE7 ver uit boven zijn voorganger. Houd er alleen wel rekening mee dat nog niet alle webpagina’s zijn aangepast voor de nieuwe browser en je problemen kunt verwachten. Een geruststelling: als je IE7 deïnstalleert, komt IE6 er weer automatisch voor in de plaats.

Overigens is er volop concurrentie. Nog dit jaar moet Firefox 2.0 verschijnen, en volgend jaar is versie 3.0 gepland. Groot voordeel van Firefox is dat je het uiterlijk van de browser kunt aanpassen met zogeheten skins en de functionaliteit kunt uitbreiden met extenties. Deze mogelijkheden ontbreken vooralsnog in Internet Explorer. Er zijn bijvoorbeeld extensies om nieuws te lezen, advertenties te blokkeren en webpagina’s te maken.

Firefox neemt bovendien minder schijfruimte in beslag dan Internet Explorer. Dat geldt tevens voor Opera, de browser die al jaren een derde plaats inneemt op de ranglijst van populaire bladerprogramma’s. Van Opera is onlangs een voorlopige versie 9 uitgekomen. Opera is zonder twijfel de snelste browser, al wil de opbouw van de pagina’s wel eens haperen. Helaas zitten er veel overbodige toeters en bellen in. Voor e-mail, nieuwsgroepen en chat zijn veel betere programma’s beschikbaar. Opera kent nu ook widgets, miniprogramma’s die onder een tabblad zijn weggestopt. Het is regelrecht afgekeken van Dashboard, een toepassing in het besturingssysteem van Apple.

Opera kan rechtstreeks grote Bittorrent-bestanden (video) downloaden, waarvoor anders een hulpprogramma noodzakelijk is.

Dat zijn allemaal leuke functies, maar er blijft één grote uitdaging over. Wie maakt eindelijk eens ’s werelds kleinste no nonsense browser?