‘Ein Schuss, ein Tor’

De Duitser Thorsten en zijn Poolse vriendin Violetta zijn fans van de zieltogende Berlijnse voetbalclub BFC Dynamo. Het stelletje is het zat om zich steeds maar weer te moeten verdedigen tegen de verhalen over slechte resultaten en hooligans. Nee, ze wilden nu zelf ook eens deel uitmaken van een Fussballfest. Wat dat betreft geen mooier podium dan het WK. Als eerste viel het oog van Thorsten op het duel Duitsland-Polen. Maar ondanks verwoede pogingen lukte het niet kaarten te krijgen. Steeds werd de lat wat lager gelegd totdat voor tweehonderd euro twee kaartjes aangeschaft konden worden voor Spanje-Oekraïne. Tussen honderden in geelrood en geelblauw gestoken voetbalfans namen ze de nieuwe sneltrein van Berlijn naar Leipzig. Uit de tas werden twee flesjes champagne getoverd.

‘Wir sind dabei!’, zei Violetta lachend. De vraag voor wie ze eigenlijk zou juichen kon ze met geen mogelijkheid beantwoorden. Het gezang van de Spaanse fans en de liedjes uit Oekraïne kon ze niet volgen. Plotseling riep ze uit volle borst: ‘Ein Schuss, ein Tor! FC Dynamo!’ Thorsten probeerde zijn vriendin nog tot stilte te manen, maar het was al te laat. Daar boog een jongen zich al voorover. „Jullie? Fans van Dynamo? Is dat niet die club met die hooligans?”

Koen Greven