Actiedreiging bij Albert Heijn

De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de distributiecentra van Albert Heijn zijn mislukt. In de vroege uren van de ochtend liep het overleg stuk op de eis van de bonden van een loonsverhoging van 2 procent. Albert Heijn wil een verhoging van 1,5 procent, net als in de CAO voor winkelpersoneel.

Vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Diensten peilen bij hun leden of zij een georganiseerde actie willen voeren. „Ik sluit spontane acties niet uit. Mijn leden hebben er echt genoeg van”, zegt CNV-bestuurder Fedde Monsma.

In de zes distributiecentra van Albert Heijn werken 4.000 mensen. Een kwart is lid van een vakbond. De koopkracht is het belangrijkste geschilpunt. Volgens Monsma kan Albert Heijn een verhoging van 2 procent betalen, omdat het goed gaat met de winkels. Het argument van Albert Heijn dat het eenzelfde verhoging wil aanbieden als aan het winkelpersoneel gaat volgens hem niet op. „De arbeidsomstandigheden in de distributiecentra zijn anders, er wordt veel overgewerkt, en de druk neemt steeds verder toe.”

Volgens Albert Heijn staart de vakbond zich blind op het percentage. Het voorstel van het concern levert volgens een woordvoerder per saldo dezelfde koopkrachtverhoging op. Albert Heijn wil een verhoging van 1,5 procent die in juli ingaat, in plaats van het voorstel van de bonden van 1 procent in april, en nog 1 procent verhoging in januari 2007.