`Schade verhalen op fraudeurs met treinkaartjes`

Utrecht, 12 juni. De Nederlandse Spoorwegen willen de schade die ze lijden door fraude met treinkaartjes verhalen op de daders. ”Onze afdeling risicobeheer en schadezaken studeert op de mogelijkheden om deze mensen aansprakelijk te stellen”, aldus een woordvoerder van NS vandaag. De NS loopt jaarlijks miljoenen euro`s mis door de praktijken van fraudeurs. Een exact schadebedrag is moeilijk te geven. ”Maar het gaat om vele miljoenen euro`s”, zegt recherchecoördinator van de spoorwegpolitie, Hans Oudshoorn, in het Algemeen Dagblad van vandaag. ”De afgelopen anderhalf jaar hebben we een aantal zaken kunnen oplossen, maar we zien slechts een klein deel, omdat de pakkans laag is.” Het namaken van plaatsbewijzen of van abonnementen kan met een kleurenprinter of met meer geavanceerde apparatuur. Veel abonnementen worden aan de conducteur getoond in een plastic hoesje, waardoor slecht zichtbaar is of het document vals of echt is.