Riquelme straalt, Maradona juicht

Diego Maradona zat op de tribune bij het duel tussen Argentinië en Ivoorkust.

Onder leiding van Juan Román Riquelme wonnen de Zuid-Amerikanen met 2-1.

De Argentijnse spits Hernan Crespo schiet de bal tussen de Ivorianen Kolo Touré en Didier Drogba door, achter doelman Jean-Jacques Tizie. Het was de openingstreffer in het groepsduel dat eindigde in een 2-1 overwinning voor Argentinië. Groep C bestaat verder uit de nationale voetbalploegen van Nederland en Servië en Montenegro. Foto AP Ook Mexico en Portugal wonnen gisteren op het WK Sport: pagina 10, 11, 12, 13 Argentina's Hernan Crespo, center, scores against Ivory Coast's goalkeeper Jean-Jacques Tizie, far left, Kolo Toure, second from left, and Didier Drogba, right, the first goal during the Argentina' vs Ivory Coast, Group C, World Cup 2006 soccer match at World Cup stadium, Hamburg, northern Germany, on Saturday, June 10, 2006. The others in Group C are Serbia-Montenegro and The Netherlands. (AP Photo/Dusan Vranic) **MOBILE/PDA USAGE OUT**
De Argentijnse spits Hernan Crespo schiet de bal tussen de Ivorianen Kolo Touré en Didier Drogba door, achter doelman Jean-Jacques Tizie. Het was de openingstreffer in het groepsduel dat eindigde in een 2-1 overwinning voor Argentinië. Groep C bestaat verder uit de nationale voetbalploegen van Nederland en Servië en Montenegro. Foto AP Ook Mexico en Portugal wonnen gisteren op het WK Sport: pagina 10, 11, 12, 13 Argentina's Hernan Crespo, center, scores against Ivory Coast's goalkeeper Jean-Jacques Tizie, far left, Kolo Toure, second from left, and Didier Drogba, right, the first goal during the Argentina' vs Ivory Coast, Group C, World Cup 2006 soccer match at World Cup stadium, Hamburg, northern Germany, on Saturday, June 10, 2006. The others in Group C are Serbia-Montenegro and The Netherlands. (AP Photo/Dusan Vranic) **MOBILE/PDA USAGE OUT** Associated Press

Zwaaiend met een shirtje in zijn handen vierde Diego Armando Maradona zaterdagavond de 2-1 zege van Argentinië op Ivoorkust. Op het veld van het WK-stadion in Hamburg genoot Juan Román Riquelme in stilte. De nieuwe nummer 10 van de Argentijnen leidde zijn ploeg met twee beslissende passes naar een belangrijke overwinning in groep C waarin ook Nederland en Servië en Montenegro spelen. Wil Riquelme echt in de voetsporen van zijn grote voorbeeld Maradona treden dan zal hij zijn land in Duitsland wereldkampioen moeten maken.

Argentinië is in Duitsland op zoek naar eerherstel voor het desastreus verlopen WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea. Zonder Riquelme werden de Zuid-Amerikanen destijds roemloos in de eerste ronde uitgeschakeld. De huidige bondscoach José Pekerman besloot zijn ploeg helemaal rond el pibe diez (het kind tien) op te bouwen. Nadat Riquelme een paar jaar afscheid nam van rugnummer tien, draagt hij het shirt dat altijd toebehoorde aan Maradona weer met trots. Er zijn meer overeenkomsten tussen Riquelme en Maradona. Beiden werden geboren als zonen van de Argentijnse onderklasse, jongens die normaal gesproken gedoemd zijn tot een marginaal bestaan. Zowel Riquelme als Maradona wist zich via de opleiding van voetbalclub Argentinos Juniors aan de misère te onttrekken. Beide spelmakers werden daarna groot in stadion La Bombonera als leider van Boca Juniors. En zowel el pibe diez als el pibe de oro werd ooit door Barcelona als wereldster binnengehaald. Successen wisten de Argentijnen echter in Catalonië nauwelijks te behalen. Maradona groeide bij AS Napoli uit tot een levende legende, terwijl Riquelme als speler van het Spaanse Villarreal waarschijnlijk niet verder zal komen dan de eretitel ‘de beste sinds Maradona’.

De Argentijnse bondscoach Pekerman heeft Riquelme gebombardeerd tot zijn belangrijkste schakel. In die rol had hij een groot aandeel in de zege op Ivoorkust. De middenvelder van Villarreal was in de eerste helft bij beide Argentijnse doelpunten betrokken. In de 24ste minuut zorgde hij met een vrije trap voor grote verwarring in de Ivoriaanse defensie, waarna Hernan Crespo zijn dertigste interlandtreffer kon maken: 1-0. Een kwartier later zette Riquelme met een slimme steekbal Saviola vrij voor doelman Jean-Jacques Tizie: 2-0.

Argentinië leek het duel tegen Ivoorkust al na vijftien minuten open te breken, maar de Belgische scheidsrechter Franck de Bleeckere wilde niet meewerken. Ayala kopte in na een vrije trap van wederom Riquelme. Doelman Tizie liet de bal los, maar kreeg die via de paal toch weer in handen. De bal was echter de doellijn al gepasseerd bij de tweede reddingspoging. Argentinië raakte geen moment van slag en bleef het duel controleren.

Al speelde Ivoorkust voor rust zeker goed mee en kreeg het via Bonaventure Kalou nog twee goede schietkansen. Dé kans op 1-1 was voor Abdoul Kader Keita. De aanvaller van Lille kopte van dichtbij tegen doelman Roberto Abbondanzieri op. Kort daarna sloeg Javier Saviola aan de ander kant toe.

In de tweede helft hield Argentinië het duel tot in de slotfase onder controle. Een onachtzaamheid achterin zorgde toch nog voor een spannende slotfase. Didier Drogba maakte in de 82ste minuut knap 2-1. Verder liet Argentinië het niet meer komen. Ivoorkust had ook niet meer de kracht voor een alles-of-niets offensief. Al ruim voor het laatste fluitsignaal vierde Maradona in Hamburg het feestje met zijn landgenoten trots mee.

Argentinië Ivoorkust
2 1
Gespeeld op zaterdag 10 juni
Toeschouwers 49.480
Scheidsrechter De Bleeckere (Bel)

Doelpunten

24. Crespo 1-0
38. Saviola 2-0 Drogba 2-1

Kaarten

Saviola, Heinze, González Eboué, Drogba

Wissels

64. Crespo (Palacio), 75. Saviola (González), 93. Riquelma (Aimar) 55. Kalou (Dindane), 62. Akalé (B. Koné), 77. Kéita (A. Koné)