Busbedrijf mogelijk in handen Rabobank

Rabobank wil de landelijke busmaatschappij Connexxion kopen. Dat heeft een woordvoerder van de bank vanochtend bevestigd.

Connexxion, met een marktaandeel van 50 procent de grootste busonderneming van Nederland, is volledig in handen van de staat. Minister Zalm van Financiën heeft begin dit jaar de verkoop van het bedrijf aangekondigd. Hij wil dat doen via een veiling.

Aanvankelijk hadden vooral enkele buitenlandse concurrenten van het vervoersbedrijf belangstelling getoond, zoals het Britse Arriva en het Franse Veolia. Beide zijn nu al actief in Nederland.

Zalm laat de keuze nog open of het busbedrijf in één keer wordt verkocht, of dat de staat er een paar jaar een minderheidsbelang in houdt.

Directeur Peter Kortenhorst van Connexxion heeft aangegeven voorstander te zijn van een stapsgewijze verkoop, waarbij de staat aanvankelijk een meerderheidsbelang houdt.

Rabobank-directeur Hans ten Cate verklaarde vanochtend in Het Financieele Dagblad dat zijn bank in Connexxion „geïnteresseerd” is, ook als het gaat om een minderheidsbelang. De aankoop ervan verloopt mogelijk via een van de twee investeringsmaatschappijen van Rabobank, Gilde of Rabo Participaties.

Een woordvoerder van Connexxion laat desgevraagd weten Rabobank „een goede en solide instelling” te vinden, en niet bang te zijn dat de bank het busbedrijf als een kortetermijnbelegging ziet. „Blijkens de uitspraken van Ten Cate staat hij achter onze strategie om mee te doen aan de aanstaande Europese consolidatieslag.”

Gilde of Rabo Participaties zijn bekende partijen op de markt van financiële investeringen. Zo heeft Rabo Participaties een belang van 25 procent in Talpa Media. Gilde bezit ruim de helft van Bakker Bart. Ze mikken erop hun investering binnen drie tot zeven jaar met winst door te verkopen.

Connexxion is met bijna drieduizend bussen en ruim dertienduizend werknemers de grootste busonderneming van Nederland. Vorig jaar boekte het bedrijf 872 miljoen euro omzet en 19 miljoen euro nettowinst. Behalve buslijnen exploiteert Connexxion veerdiensten, treinverbindingen, ambulances en taxi’s. De waarde van het bedrijf wordt geschat op zo’n 400 miljoen euro.

Eind deze maand spreekt de Tweede Kamer over de voorgenomen privatisering. Connexxion-directeur Kortenhorst heeft daarvoor nog overleg met minister Zalm, die de directie heeft beloofd dat zij „nauw betrokken” wordt bij het verkoopproces.