Televisie Overige films

Ghost Dad (Sidney Poitier, 1990, VS). Charme van Bill Cosby is belangrijkste troef van bovennatuurlijke komedie. Alleenstaande yuppie-vader keert na verkeersongeval als geest terug bij zijn drie kinderen. Net5, 11.40-13.05u.

Jumanji (Joe Johnston, 1995, VS). Speciale effecten voeren de boventoon in verfilming van kinderboek van Chris Van Allsburg. Gezelschapsspel blijkt een doos van Pandora: kuddes olifanten en neushoorns, reuzenspinnen, ander Afrikaans onheil én Robin Williams komen eruit tevoorschijn. België 1, 14.05-15.45u. & Net5, 20.30-22.25u.

Wer kusst schon einen Leguan? (Karola Hattop, 2003, Dld). Sympathieke jeugdfilm over beklagenswaardig zoontje van alleenstaande moeder dat in nieuwe buurman een vaderfiguur vindt. België 2, 18.00-19.35u.

Look Who's Talking (Amy Heckerling, 1989, VS). Oudbakken maar immens succesvolle komedie laat de vermeende gedachten van een baby verwoorden door de stem van Bruce Willis. Met Kirstie Alley als alleenstaande moeder en John Travolta als zorgzame taxichauffeur. Talpa, 19.15-21.05u.

Nell (Michael Apted, 1994, VS). Jodie Foster als een in de bossen van North Carolina aangetroffen, verwilderd meisje wier taal doeltreffend het midden houdt tussen dierlijke klanken en baby-Engels. Hartverwarmende dokter Liam Neeson en psychologe Natasha Richardson ontfermen zich over haar. Moraal: gek is eigenlijk beter dan normaal en natuur beter dan cultuur. RTL5, 20.30-22.35u.

Black Dog (Kevin Hooks, 1998, VS). Actiethriller met Patrick Swayze als vrachtwagenchauffeur die tot zijn verbazing zit opgescheept met een illegale partij wapens. Veronica, 20.30-22.20u.

Keetje Tippel (Paul Verhoeven, 1975, Ned). Tot dan toe duurste Nederlandse speelfilm (3 miljoen gulden), gebaseerd op de boekjes die Neel Doff begin deze eeuw schreef over haar jeugd in de Amsterdamse sloppen en haar leven als straathoer en maintenee, gaat gebukt onder fragmentarische vertelstructuur. Andermaal overwint het opportunisme in Verhoevens visie op het (prostitutie)leven. Met Monique van de Ven, Rutger Hauer en Carry Tefsen. RTL7, 22.00-0.05u.

Money Train (Joseph Ruben, 1995, VS). Doorsnee-actiefilm over spoorwegrechercheurs (Wesley Snipes en Woody Harrelson) die de geldtrein van hun arrogante chef besluiten te beroven, staat bekend als de film die in de week na de Amerikaanse première in de werkelijkheid zou zijn nagespeeld: onverlaten staken toen een kaartjesverkoper van de New-Yorkse metro in brand. Veronica, 22.20-0.20u.

Betty Fisher et autres histoires (Claude Miller, 2001, Fr/Canada). Kindermishandeling lijkt hoofdthema in verfilming van Ruth Rendells The Tree of Hands. Regisseur Miller fileert genadeloos de getroubleerde moeder-dochterrelatie van verknipte Nicole Garcia en Sandrine Kiberlain. TV5, 23.20-1.00u.

Maybe Baby (Ben Elton, 2000, GB). Auteur van de tv-serie Blackadder debuteert als regisseur met verfilming van eigen roman Inconceivable. Werd een tragikomedie over een BBC-dramaturg (Hugh Laurie) die, zonder het zijn vrouw (Joely Richardson) te vertellen, een scenario schrijft over hun pogingen een kind te krijgen. Grimmigste grappen gaan over de gang van zaken bij de BBC. Gastrollen van Rowan Atkinson als verstrooide gynaecoloog en Joanne Lumley als lesbienne. Ned.1, 0.30-2.05u.

The Dirty Dozen (Robert Aldrich, 1967, VS). Semi-klassieke, oorlogsfilm drijft op ongekend energiek nihilisme. Lee Marvin stoomt gezelschap harde criminelen klaar voor zelfmoordmissie in nazi-Frankrijk. Met Ernest Borgnine, Charles Bronson en Donald Sutherland. BBC1, 0.40-3.10u.