BEELDENDE KUNST Nightwatching

Voor het Holland Festival maakte Peter Greenaway een installatie rond De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Op band laat hij een thriller horen rondom het schilderij, en hij projecteert andere lichtval, regen en brand op het doek.

BEELDENDE KUNST Nightwatching Voor het Holland Festival maakte Peter Greenaway een installatie rond De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Op band laat hij een thriller horen rondom het schilderij, en hij projecteert andere lichtval, regen en brand op het doek. 'Voor de doorsnee museumbezoeker is het verhaal op geluidsband veel te moeilijk. Boek noch presentatie hebben veel te maken met de voorstelling. De tien minuten die zijn voorstelling duurt wekken een bewonderend vergapen, maar als het is afgelopen resteren slechts opgehaalde schouders. Een nieuw of verhelderend beeld op het schilderij werpt het ook al niet.' Wilfred Takken, 6 juni 2006 T/m 6/8 Rijksmuseum, A'dam. Inl. (020)6747000 of www.hollandfestival.nl. Amsterdam, 29/05/06. Peter Greenaway bij zijn Rembrandt installatie in het Rijksmuseum. Foto Leo van Velzen NrcHb.
BEELDENDE KUNST Nightwatching Voor het Holland Festival maakte Peter Greenaway een installatie rond De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Op band laat hij een thriller horen rondom het schilderij, en hij projecteert andere lichtval, regen en brand op het doek. 'Voor de doorsnee museumbezoeker is het verhaal op geluidsband veel te moeilijk. Boek noch presentatie hebben veel te maken met de voorstelling. De tien minuten die zijn voorstelling duurt wekken een bewonderend vergapen, maar als het is afgelopen resteren slechts opgehaalde schouders. Een nieuw of verhelderend beeld op het schilderij werpt het ook al niet.' Wilfred Takken, 6 juni 2006 T/m 6/8 Rijksmuseum, A'dam. Inl. (020)6747000 of www.hollandfestival.nl. Amsterdam, 29/05/06. Peter Greenaway bij zijn Rembrandt installatie in het Rijksmuseum. Foto Leo van Velzen NrcHb. Velzen, Leo van

'Voor de doorsnee museumbezoeker is het verhaal op geluidsband veel te moeilijk. Boek noch presentatie hebben veel te maken met de voorstelling. De tien minuten die zijn voorstelling duurt wekken een bewonderend vergapen, maar als het is afgelopen resteren slechts opgehaalde schouders. Een nieuw of verhelderend beeld op het schilderij werpt het ook al niet.'

Wilfred Takken, 6 juni 2006

T/m 6/8 Rijksmuseum, A'dam. Inl. (020)6747000 of www.hollandfestival.nl.