Televisie Film van de dag

The Cup/Phörpa. Vandaag barst het voetbalgeweld los. Daarom een gepaste titel als ‘Film van de Dag’, de eerste speelfilm uit Bhutan. Tijdens het WK Voetbal van 1998 sluipen elke avond vooral de jonge monniken weg uit een klooster in Bhutan om via een gehuurde televisie in het dorp de wedstrijden te volgen. Vooral het Franse elftal wordt van harte toegejuicht, omdat Frankrijk de Tibetaanse onafhankelijkheidsstrijd ondersteunt.De Geko, toezichthouder op de discipline in het klooster, doet van alles om de voetbalgekke monniken weer in het gareel te krijgen, maar gnuivend moet hij de abt toegeven dat hij ook het fijne weet van die strijd om de bal „tussen twee beschaafde naties”. Voetbal brengt volkeren mondiaal nader tot elkaar, zo luidt de boodschap van The Cup, en ook al draagt een mens een oranje gewaad, hij wil toch ruzie maken over buitenspel.

(Khyentse Norbu, 1999, Bt/Aus), België 2 (Canvas), 22.45-0.20u.