Langzaam stroomt Oranje’s ziekenboeg leeg

Het Nederlands elftal trainde gisteren en vandaag in Freiburg. Bondscoach Van Basten sleutelde aan de defensie en beroofde een enkeling van een illusie.

Erik Oudshoorn

Freiburg, 8 juni. - AZ-middenvelder Stijn Schaars paste zich gisteren en vanochtend moeiteloos aan bij het Nederlands elftal. In de eerste training op Duitse bodem zorgde de jeugdinternational tijdens een onderling partijtje in het basisteam zelfs voor ‘wat meer dynamiek op de linkerflank’, zoals dat heet.

Toch mochten Schaars en Nigel de Jong – te elfder ure wegens enkele blessures opgeroepen voor het vertrek naar het basiskamp in Freiburg – niet de illusie koesteren dat zij met de selectie van Oranje aan het wereldkampioenschap zullen deelnemen. Het merendeel van de geblesseerde spelers geneest zo voorspoedig dat beiden vermoedelijk morgenavond weer op het vliegtuig worden gezet, richting huis of vakantieadres. Schaars, zondag Europees kampioen geworden met Jong Oranje, lijkt er niet mee te zitten. „Dit is voor mij een bonus. Als ik mag blijven zal ik me voor honderd procent geven en anders ga ik lekker op vakantie.”

De voetballoopbaan van Schaars heeft onder trainer Louis van Gaal een verrassende wending genomen. Bij zijn oude club Vitesse was hij meer reserve dan basisspeler. Maar de scouts van AZ onderkenden zijn – vooral technische – vaardigheden. Hij is een ‘type-Van Bommel’, die ook controlerend kan spelen. Verder moeilijk van de bal te krijgen, veel diepgang en hij kan de bal razendsnel met feilloze precisie verplaatsen. Al zou hij naar huis moeten, het ‘haasje’ voor het debuut in het Oranje-shirt laat niet lang meer op zich wachten, op voorwaarde dat zijn ontwikkeling zich doorzet.

Schaars werd dinsdagochtend uit zijn bed gebeld door de teammanager van het Nederlands elftal, Hans Jorritsma. Of hij om twee uur op vliegveld Schiphol wilde staan om mee te gaan naar Duitsland. De aanvoerder van Jong Oranje: „We hebben de Europese titel uitbundig gevierd. Dat hakte erin. Ik was al aardig moe van het EK in Portugal. De warmte daar sloopte je krachten. Maar ik heb hier veel positieve energie opgedaan. Het is allemaal een droom.”

De meeste ‘concurrenten’ van Schaars lijken echter op tijd fit voor de eerste wedstrijd van Oranje bij de WK-eindronde, zondag in Leipzig tegen Servië en Montenegro. Rafael van der Vaart trainde zelfs voluit mee met de groep. Wesley Sneijder beperkte zich met zijn pijnlijke enkel tot een individuele looptraining, maar dat ging goed en alleen Phillip Cocu deed het heel rustig aan op de magnifieke mat van het Badenova Stadion in Freiburg, waar de tribunes vanochtend waren bevolkt met ongeveer 15.000 toeschouwers. Cocu had nog te veel last van een bloeduitstorting in zijn bovenbeen, opgelopen in de beginfase van de oefenwedstrijd tegen Australië. Van Basten moest toegeven dat de blessures een dag voor vertrek naar Duitsland ernstiger leken dan ze in werkelijkheid waren. „Een beetje sneu voor De Jong en Schaars, maar het is niet anders”, zei hij op bijna verontschuldigende toon.

De bondscoach had minder compassie met André Ooijer en Jan Kromkamp. Beide spelers lijken de prijs te moeten betalen voor het matige optreden van de Oranje-defensie tegen onder andere Australië. Rechtsback Kromkamp werd tijdens dat duel al in de rust vervangen door Johnny Heitinga, en moest ook op de training in een onderlinge partijtjes zijn plaats in het basiselftal afstaan. Gisteren aan Heitinga, vandaag aan Khalid Boulahrouz. De totaal verraste Ooijer kreeg geen oranje hesje omdat Boulahrouz gisteren centraal in de verdediging speelde en vanochtend werd zijn plek overgenomen door Mark van Bommel. Van Basten hield zich nog op de vlakte. „Wij moeten flexibel zijn en dingen uitproberen. Pas na de laatste training voor de eerste wedstrijd zullen we een definitief oordeel vellen over spelers.”

Boulahrouz mijmerde openlijk over zijn mogelijke opponenten van zondag. Zoals topschutter Mateja Kezman, Savo Milosevic of de boomlange Nikola Zigic van Rode Ster Belgrado. Vooral als de laatste speelt, is de aanwezigheid van de koele stopper Boulahrouz in Oranje geen overbodige luxe. Ooijer en Mathijsen hebben in het verleden beiden aangetoond problemen te hebben met fysiek sterke spitsen.

„Die Zigic schijn je bijna niet van de bal te krijgen”, weet Boulahrouz. „Mijn club HSV wilde hem ook hebben. Als je fysiek de mindere bent in duels, zul je als verdediger slimmer moeten zijn. Ik blijf altijd rustig, maar speel tegen de grens van het toelaatbare. En dat is een kaart. Als ik zondag in het basisteam sta, zal ik me bewijzen. Ik krijg al kippenvel als ik eraan denk.”