Pardon deel Franse illegalen

Frankrijk gaat illegaal geïmmigreerde gezinnen met schoolgaande kinderen onder voorwaarden pardon verlenen. Minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy heeft dat gistermiddag aangekondigd.

De aankondiging van het beperkte pardon komt een maand voor het aflopen van het moratorium op uitzetting van schoolgaande kinderen, dat Sarkozy vorig najaar aankondigde. Momenteel komen in tal van steden steuncomités tot stand voor kinderen en jongeren die na afloop van het schooljaar op 4 juli kunnen worden uitgezet.

Sarkozy wil afzien van uitzetting van gezinnen met kinderen die in Frankrijk geboren zijn, of op zeer jonge leeftijd aangekomen. Verder moeten ze naar een Franse school gaan en geen band hebben met het land van herkomst van hun ouders, onder meer omdat ze de taal niet spreken. Sarkozy beriep zich in dit verband op de „plicht tot menselijkheid”.

Naar verwachting kunnen deze criteria leiden tot een asielpardon voor 750 gezinnen, in totaal tussen 2.000 en 2.500 mensen. De situaties van de gezinnen zullen van geval tot geval worden bestudeerd, zodat het geen regel wordt dat een verblijfsvergunning kan worden verkregen „door illegaal te immigreren en een kind op school te doen”, aldus Sarkozy gisteren.

Gezinnen die niet voor pardon in aanmerking komen, krijgen vanaf deze maand een terugkeerpremie aangeboden van 3.000 euro per echtpaar en 1.000 euro per kind, zo kondigde de minister eveneens aan.

Volgens de linkse hulporganisatie Réseau Education Sans Frontières schiet de maatregel van Sarkozy tekort en kunnen meer dan 10.000 schoolgaande jongeren worden uitgezet.

Sarkozy deed zijn aankondiging in de marge van het debat in de senaat over het strengere, selectieve asielbeleid dat de regering aan het invoeren is. Het pardon past in de strategie van de aankomende presidentskandidaat om zich te presenteren als ‘streng maar menselijk’.

Sarkozy onderstreepte gisteren dat het „niet gaat om een massale legalisering” en dat de regeling niet mag worden gezien als een „aanmoediging tot immigratie.” Volgens de extreem-rechtse leider Jean-Marie Le Pen en de rechts-populist Philippe de Villiers is dit wel het geval.