‘Nederland krijgt het zwaar op WK’

De eenmalige international Erik Meijer (36) speelde achttien seizoenen betaald voetbal, waarvan tien jaar in Duitsland. „Het respect voor spelers is hier groter.”

Erik Meijer Foto Alemannia Aachen
Erik Meijer Foto Alemannia Aachen Alemannia Aachen

Een halfjaar geleden toonde Feyenoord nog interesse, maar Erik Meijer sloeg het aanbod af. De aanvaller had geen zin meer om te verhuizen, bovendien bood zijn club Alemannia Aachen hem een baan aan. Feyenoord haalde daarop Pierre van Hooijdonk als pinchhitter, terwijl Meijer zich voorbereidde op een commerciële functie bij Alemannia Aachen, dat afgelopen seizoen promoveerde naar de Bundesliga.

Hoewel een terugkeer naar Nederland voor de hand lag, besloot de in het Belgische Lanaken woonachtige Meijer om actief te blijven in het Duitse voetbal. „Ik heb een band met Duitsland, ik heb er altijd met plezier gewoond en gewerkt. De clichés over Duitsers kloppen. Ze zijn pünktlich, leven volgens de regels. Hun landsaard zie je ook terug in het voetbal. Duitse teams spelen degelijk, gecontroleerd en zonder al te veel risico. Daarom kunnen Duitse voetballiefhebbers genieten van Nederlandse spelers als Rafael van der Vaart: creatief en altijd die drang naar het doel. Dat kennen ze in Duitsland niet.”

Meijer, die begon bij Fortuna Sittard, kwam in zijn lange loopbaan voor elf clubs uit. Hij speelde voor onder meer PSV en Liverpool en sleet tien jaar van zijn voetballeven in de Duitse Bundesliga. „Omdat ik bij PSV de concurrentiestrijd met Ronaldo en Luc Nilis verloor, kwam ik in 1995 bij het Duitse Bayer Uerdingen terecht. Ik veroverde in Krefeld direct een basisplaats en beleefde een goed jaar. We degradeerden, maar ik werd gegrepen door de ambiance in de Bundesliga: veel toeschouwers en veel aandacht van de pers. Niet te vergelijken met de Nederlandse eredivisie.”

Meijer scoorde elf doelpunten en profiteerde optimaal van het Bosman-arrest: hij vertrok als transfervrije speler naar subtopper Bayer Leverkusen. Daar vormde hij drie jaar lang een aanvalsduo met de Duitse international Ulf Kirsten. „Ik was de fysiek sterke spits, hij de afmaker. Ik werkte met toptrainer Christoph Daum, die me leerde dat het in Duitsland vooral om het teambelang gaat. In Nederland willen spelers nogal eens een actie om de actie maken, terwijl het in Duitsland vooral belangrijk is dat je wint.”

Ook de benadering van voetballers is in Duitsland anders dan in ons land, stelt Meijer. „Er is meer respect voor spelers, je wordt steevast met ‘u’ aangesproken, mensen zijn minder opdringerig.”

Na drie jaar Leverkusen verhuisde Meijer naar Engeland, waar hij uitkwam voor Liverpool en Preston North End. In 2000 tekende hij weer voor een Duitse vereniging: HSV, destijds een topclub in wording. „Ik ging toen voor het eerst in Duitsland wonen; tot dan toe reed ik altijd op en neer vanuit mijn woonplaats Eindhoven. Als Limburger ben ik opgegroeid met de Sportschau en woonde ik aan de grens met Duitsland, daardoor sprak ik de taal goed. Dat kwam me in de wereldstad Hamburg van pas, want je integreert pas als je je verstaanbaar kunt maken.”

Omdat Meijer in Hamburg op de bank belandde, ontstond het verlangen om dichterbij zijn vaderland te voetballen. Uiteindelijk koos hij voor Alemannia Aachen, vlak over de grens bij Kerkrade. In drie seizoenen bij de Traditionsverein groeide Meijer uit tot aanvoerder én publiekslieveling. Afgelopen seizoen promoveerde de club voor het eerst in 36 jaar weer naar de Bundesliga. Als dank voor bewezen diensten werd er in Aken een straat naar Meijer vernoemd. „Alemannia heeft de potentie om uit te groeien tot een stabiele middenmoter in de Bundesliga. Daarvoor moeten nieuwe geldbronnen worden aangeboord: vooral op het gebied van merchandise kunnen Duitse clubs veel leren van Nederlandse verenigingen.”

Met het WK in aantocht hoopt Meijer (447 wedstrijden, 115 doelpunten) op een succesvol optreden van Nederland én Duitsland. „De rivaliteit wordt nog altijd gecultiveerd, al hoop ik dat die straks binnen de perken blijft. De oranje soldatenhelmen waarmee sommige Nederlandse supporters zich uitdossen, zijn een regelrechte aanfluiting. Wat ik verwacht van het WK? Duitsland zit in een eenvoudige poule én geniet het thuisvoordeel. Het Nederlands elftal zal eerst de eerste ronde moeten zien door te komen – dat wordt een zware klus. Desalniettemin hebben Duitsers veel respect voor Oranje. Ze vinden het Nederlands elftal technisch en tactisch sterk, niemand begrijpt ook waarom Roy Makaay en Klaas Jan Huntelaar niet zijn geselecteerd. Die twee zouden bij de Mannschaft misschien wel in de basis staan.”

Dit is deel vijf in een serie over rivaliteit tussen Nederlanders en Duitsers, naar aanleiding van het WK voetbal.