Kunstevenement afgelast wegens ruzie op Cyprus

Manifesta 6, de internationale kunstbiënnale die dit najaar zou plaatsvinden op Cyprus, gaat niet door. Het gemeentebestuur van de Cyprische hoofdstad Nicosia heeft het evenement afgelast. Reden is een conflict tussen de curatoren van Manifesta en de Grieks-Cypriotische kunststichting Nicosia for Art (NFA). Volgens NFA wilden de curatoren Manifesta 6 „in tegenspraak met het oorspronkelijke concept” laten plaatsvinden in „het bezette deel van Nicosia”.

Manifesta, een tweejaarlijkse tentoonstelling die steeds in een andere Europese stad plaatsvindt, is de jonge, speelse tegenhanger van gevestigde biënnales als de Documenta of de Biënnale van Venetië. Op Manifesta 6 zouden kunstenaars op diverse plekken in Nicosia les krijgen op de ‘Manifesta 6 School’, een experimentele kunstacademie. De drie curatoren van de tentoonstelling, Mai Aba ElDahab, Anton Vidokle en Florian Waldvogel, kozen daarvoor locaties in zowel het zuidelijke Grieks-Cypriotische als het noordelijke Turks-Cypriotische stadsdeel. Volgens stichting NFA was dit tegen de afspraken. In een persbericht meldt de stichting dat „alle mogelijke stappen zullen worden ondernomen tegen de curatoren en de organisatie om schade vergoed te krijgen”.

Volgens Hedwig Fijen, directeur van de Internationale Stichting Manifesta (IFM) in Amsterdam, was de Grieks-Cypriotische kunststichting vanaf het begin op de hoogte van het feit dat het project de hele stad zou beslaan. ,,Dat is zelfs bij contract vastgelegd. We hebben dit jaar al een succesvolle conferentie gehouden op Cyprus. Maar opeens ging het project op slot.” Morgen beginnen de advocaten van IFM een kort geding tegen de NFA. In totaal was 1,8 miljoen euro voor de kunstmanifestatie uitgetrokken, waarvan 1 miljoen euro afkomstig was van lokale subsidiegevers.

Op Cyprus zijn lokale kunstenaars een petitie gestart onder het motto ‘Geef ons Manifesta’. „Het is essentieel voor de culturele ontwikkeling van Cyprus om niet geregeerd te worden door politieke beslissingen”, aldus de kunstenaars in een statement.