Drie meisjes dood bij zwaar verkeersongeval

Bij een verkeersongeval op de weg tussen het Groningse Noord- en Zuidbroek zijn zaterdagavond drie meisjes van dertien jaar, onder wie een tweeling, omgekomen. De slachtoffers komen uit beide dorpen. De bestuurder, een 19-jarige jongen uit Slochteren, en een 12-jarig meisje uit Noordbroek raakten zwaargewond.

De jongen raakte in een flauwe bocht de macht over het stuur kwijt en botste tegen een boom. De politie gaat er vanuit, gezien de schade aan de auto, dat de bestuurder te hard heeft gereden.

Verkeersorganisatie 3VO pleit naar aanleiding van het ongeluk voor ‘terugkomdagen’ voor beginnende automobilisten. Gedurende twee jaar zouden ze om de vier of zes maanden rijvaardigheidstrainingen moeten krijgen.

Op de secundaire weg van Noord- naar Zuidbroek, waar in het verleden regelmatig ernstige ongelukken gebeurden, is de maximum snelheid enkele jaren geleden teruggebracht. Omwonenden dringen aan op meer veiligheidsverhogende maatregelen.

Vorig weekeinde kwamen in het Friese Oostrum (gemeente Dongeradeel) vier jonge mannen om het leven bij een verkeersongeval.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) hebben automobilisten tussen de 18 en 24 jaar een drie keer zo grote kans om bij een verkeersongeluk betrokken te raken als anderen. Voor jonge mannen is dit risico zes keer zo groot. Jongeren onderschatten de gevaren in het verkeer en overschatten hun eigen kunnen, aldus de stichting.

Het aantal verkeersdoden onder jongeren tussen de 18 en 24 jaar is het afgelopen jaar met twintig procent afgenomen ten opzichte van 2004. In 2004 vielen er onder jongeren van 18-24 jaar nog 158 doden, in 2005 waren het er 125.