Texas wil internetters grens laten bewaken

De gouverneur van de Amerikaanse staat Texas, Rick Perry, wil internetgebruikers in de gelegenheid te stellen via webcamera’s de grens met Mexico te bewaken. Als zij illegale immigranten zien, zouden zij direct de grenspolitie kunnen inschakelen.

Gouverneur Perry wil vijf miljoen dollar uittrekken om honderden camera’s langs de grens tussen Texas en Mexico te installeren. Deze zouden ook opnames in het donker moeten kunnen maken. De beelden zouden vervolgens via internet beschikbaar moeten komen voor particuliere speurders, aldus Perry.

Perry's collega van Californië, Arnold Schwarzenegger, ging gisteren akkoord met het plan van de regering-Bush om in zijn staat duizend leden van de Nationale Garde naar de grens met Mexico te sturen voor extra controles. Langs de hele Amerikaanse-Mexicaanse grens wil Washington zesduizend gardisten inzetten. Schwarzenegger was aanvankelijk tegen omdat hij vond dat de Nationale Garde al overbelast was wegens haar inzet bij de oorlog in Irak.

In de VS woedt momenteel een stevig politiek debat over illegale immigratie, grensbewaking en het lot van illegale immigranten in het land. Het Congres is verdeeld. Enerzijds wordt de noodzaak onderkend illegale immigratie terug te dringen, anderzijds wordt de belangrijke bijdrage erkend die de circa twaalf miljoen illegalen leveren aan de economische voorspoed. (AFP)