Postume Sound

Adrian Borland The Amsterdam Tapes (Por. 1960) ***
Adrian Borland The Amsterdam Tapes (Por. 1960) ***

Adrian Borland: The Amsterdam Tapes (Por.1960)

In november 1981, op de avond na de grote anti-kernwapendemonstratie in Amsterdam, speelde de Britse band The Sound in Paradiso het liedje ‘Missiles’. Met emotionele stem, die mooi contrasteerde met de strak afgepaste rockklanken van zijn band, zong voorman Adrian Borland de op die dag toepasselijke woorden ‘Who the hell makes those missiles?’

Over ‘Missiles’ zal geen popmuzikant nu nog liedjes maken, maar verrassend genoeg is de muziek van de groep The Sound weer wél actueel. De strenge baslijnen, diep rommelende drums en gitaarpartijen als krijsende vogels van The Sound – vroeger ‘doem’ genoemd – zijn de laatste jaren en vogue bij bands als Interpol en Editors.

The Sound was vooral populair in Nederland, en zanger Adrian Borland heeft vanaf de late jaren tachtig tot midden negentig, toen zijn band al uit elkaar was, in Haarlem en Amsterdam gewoond. Hij maakte hier af en toe een solo-plaat. Borland leed aan depressies en pleegde in april 1999 zelfmoord.

Geluidsman/muzikant Bart van Poppel, vriend en collega van Borland, ontdekte in 2000 in zijn archief een aantal opnamen die hij in 1992 met Borland en anderen gemaakt had. Het waren twaalf nummers, en Van Poppel was verrast door de kwaliteit. Dankzij de nieuwe technieken konden de slecht klinkende drums en synthesizer worden vervangen door nieuw ingespeelde instrumenten. Borlands stem en gitaar bleven behouden. Van Poppel heeft de muziek gerestaureerd ‘in de geest’ van The Sound. Het resultaat is een authentiek klinkende en dierbaar uitgevoerde cd, The Amsterdam Tapes.

Dat Borland iedere dag, voor de opnamen begonnen, een flinke dosis witte wijn en U2 (Achtung Baby was net uit) tot zich nam, is vooral wat betreft de Bono-invloed goed te horen. Ook Borland heeft een gezwollen stem die net op tijd aan strengheid wint, voordat het pathetisch wordt. Er staat een aantal nummers op The Amsterdam Tapes dat onmiddellijk de hoogtijdagen van The Sound in herinnering brengt: het zweverige orgel van Coal bijvoorbeeld, en de eenvoudige schoonheid van Queen. Sommige liedjes klinken gedateerd (‘Sea of noise’), en sommige zijn wat minder interessant. Maar The Amsterdam Tapes biedt een verrassend beeld van hoe het had kúnnen zijn.

HESTER CARVALHO

Zondag 4 juni wordt The Amsterdam Tapes gepresenteerd in Paradiso, Amsterdam. Gastzangers Maurits Westerik (Gem), Liesbeth Esselink (Solex), Mark Burgess (Cameleons) zullen de nummers uitvoeren.