Nu ook piramides in Bosnië

Semir Osmanagic, een Bosnische aannemer uit Texas met als hobby piramides, beweert nieuwe piramides gevonden te hebben. Niet in Egypte, maar in Bosnië-Herzegovina, bij de voormalige middeleeuwse hoofdstad Visoko.

Het was Osmanagic opgevallen dat de 213 meter hoge heuvel Visocica de vorm van een piramide had. Met toestemming van de overheid mocht Osmanagic de afgelopen maanden op eigen kosten en met hulp van lokale mijnwerkers op de heuvel graven om zijn theorie te toetsen. En zowaar, hij ontdekte onderaardse tunnels en grote, volgens hem door mensenhanden gemaakte blokken. Het bewijs dat hier 12.000 jaar geleden, toen volgens de gevestigde wetenschap jager-verzamelaars de Balkan bewoonden, een oude beschaving was geweest.

Bosnische en internationale archeologen reageerden woedend, omdat de heuvel en omgeving vol zitten met echte archeologische vindplaatsen. “Alsof mij als archeoloog gevraagd wordt om in een ziekenhuis operaties te doen”, zei Emer Imamovic van de Universiteit van Sarajevo in The Art Newspaper. Anthony Harding, voorzitter van de European Association of Archaeologists, vatte de ideeën van Osmanagic in een ingezonden brief in The Times aldus samen: “Waanzin.”

Buitenlandse media als de BBC en ABC hebben Osmanagic’s verhaal klakkeloos overgenomen. Alleen het Amerikaanse tijdschrift Archaeology verdiepte zich in een boek dat Osmagaric ooit over de Maya’s heeft geschreven en ontdekte dat ze volgens de Bosniër afkomstig waren van Atlantis en dat de bewoners daarvan uit de ruimte kwamen, van de Plejaden om precies te zijn.

Intussen stromen de toeristen op Visoko toe en bloeit de lokale economie.