Duitse kritiek Rotterdam

Guido de Vries

Duisburg, 3 juni. - De haven van Rotterdam bedient volgens de directeur van Duitse Rijnhaven in Duisburg onvoldoende het achterland. Daarom overweegt Duisburg als grootste binnenhaven van Europa meer zaken te doen met andere zeehavens.

„In Rotterdam is nooit op een serieuze manier geprobeerd een samenwerking te ontwikkelen’’, zegt directeur E. Staake. „Als vanuit de haven zelf geen inspanningen worden gedaan, moet men het ons niet kwalijk nemen wanneer we naar Lübeck, Rostock en Bremerhaven gaan.’’

Volgens Staake is de dominante marktpositie van containerbedrijf ECT in Rotterdam een nadeel. Onlangs werd de vervoersstroom in Duisburg dagenlang verstoord door een probleem met het computersysteem van ECT. Hij hekelt ook de volgens hem inefficiënte afhandeling van binnenvaartschepen, zodat „congestie’’ ontstaat.

De net aangetreden Rotterdamse havenwethouder R. de Boer zegt in een reactie dat hij ,,maar eens een kop koffie in Duisburg moet drinken’’. Het Rotterdamse Havenbedrijf erkent dat er soms „afhandelingsproblemen’’ zijn, aldus een woordvoerder.

Duits gemor: pagina 24