Meisjes online vaak benaderd voor seks

Bijna zes op de tien meisjes tussen 12 en 18 jaar die actief zijn op internet, is het afgelopen jaar online gevraagd kleding uit te trekken of „iets seksueels” te doen voor de webcam. Van een op de twintig jongeren zijn seksueel getinte opnamen gemaakt, bij een kleinere groep werden de beelden verspreid.

Dat blijkt uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep, het kenniscentrum voor seksualiteit, onder 11.000 jongeren die zeer actief zijn, gemiddeld 3 uur per dag, op internet. De jongeren vulden voor het onderzoek Seks is een game-vragenlijsten in via sites als Sugababes.nl en Marokko.nl.

Het is het eerste grote onderzoek naar het seksuele gedrag van jongeren op internet. Flirten, afspraakjes maken, experimenteren met seksueel gedrag, jongeren doen het steeds vaker via internet. „Er gebeurt op internet opvallend veel op seksueel gebied”, zegt onderzoekster Hanneke de Graaf van de Rutgers Nisso Groep. Zoals een van de ondervraagden, een 18-jarig meisje, zegt: „Vroeger was seks de liefde bedrijven, nu is het gewoon een game!”

Veel van de ondervraagde jongeren gebruiken internet voor het stellen van seksueel getinte vragen, flirten en het maken van afspraakjes. Een kwart van de jongens en een vijfde van de meisjes doet weleens aan cyberseks, bijvoorbeeld strippen voor de webcam of erotisch chatten.

Vier op de tien jongens en zes op de tien meisjes kregen via de webcam een seksueel getint verzoek. Volgens hoofdredacteur Remco Pijpers van Mijnkindonline, opdrachtgever van het onderzoek, zijn het vaak jongens die „alle leuke meisjes aflopen, complimenten geven, en daarna hopen op meer”. Een derde van de jongens en één op de tien meisjes gaan op verzoeken in. Ze vinden het opwindend of spannend. Vooral meisjes willen niet preuts gevonden worden.

Lees het coverartikel dat nrc.next zes weken geleden publiceerde over dit onderwerp op www.nrc.nl. Het onderzoek is ook via deze site te lezen.