Klassieke crooner met een rauw hiphoprandje

cd soul Jaheim: Ghetto Classics Warner ***
cd soul Jaheim: Ghetto Classics Warner ***

cd soul

Jaheim: Ghetto Classics

Warner ***

Na zijn debuutalbum Ghetto Love en opvolger Still Ghetto is er nu Ghetto Classics. Want Jaheim mag grotendeels een r&b-zanger zijn, hij benadrukt graag dat hij ook een rauw randje heeft. Zo zwoel als hij op de voorkant van zijn album kijkt, met een vilten hoed schuin op zijn hoofd, zo stoer kijkt hij op de achterkant de lens in, terwijl hij een tatoeage toont.

Jaheim is een met hiphop opgegroeide variant van de crooner die ontspannen liedjes over de liefde zingt met een vaak intieme en soms aanzwellende stem die het meer van karakter moet hebben dan van techniek. Ook Jaheim zingt over de blauwe lucht, maar dan over hoe mooi die is als je net vijf jaar hebt vastgezeten en de dames waar hij zijn gettosoul voor zingt moeten wel weten hoe ze zich moeten gedragen. Maar op zijn teksten, een wat stevigere sample en twee rauwe gastrappers na, klinkt de Jaheims soul toch vooral klassiek, met midtempo-producties die rijkelijk belegd zijn met koortjes, blazers en strijkers. Het is bombastische, warme en soms ronduit sentimentele soulmuziek, die nauwelijks bij die stoere gettoteksten past.

Jaheim geeft vanavond een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam.