Partijtop opgelucht na verkiezing Rutte

Binnen de VVD is over het algemeen met opluchting gereageerd op de verkiezing van Mark Rutte als lijsttrekker.

Minister Kamp: „Beide kandidaten hebben brede steun gekregen van de leden, maar ze hebben nooit ten koste van elkaar gehandeld.” Hij verwacht dat Rutte en Verdonk samen in staat zijn zowel de liberale als de centrum-rechtse kiezers te binden.

Fractievoorzitter Willibrord van Beek, die binnenkort zijn plek zal afstaan aan Rutte, sprak van „een geweldige ontknoping”. Hij verwacht dat Rutte en Verdonk „als tandem zullen opereren”. Van Beek blijft in de fractie en is dus niet beschikbaar voor het staatssecretariaat Onderwijs.

Oud-fractievoorzitter Jozias van Aartsen is „heel erg opgelucht” dat Rutte lijsttrekker is geworden. „Hij had het meest liberale programma, hij had het meest over de inhoud nagedacht. Het gaat in de VVD kennelijk niet alleen om populisme.”

Geert Dales, burgemeester van Leeuwarden: „Ik ben tevreden. Omdat de kandidaat gewonnen heeft die ik volop heb gesteund, en omdat Rita Verdonk met haar 46 procent steun van de leden een factor van betekenis is geworden. Als de samenwerking tussen Rutte en haar goed van de grond komt – en ik vertrouw erop dat dat lukt – hebben we een ijzersterk uitgangspunt. We hebben dan het één en het ander.”

Ed Nijpels, commissaris van de koningin in Friesland: „Ik ben ontzettend blij. Ik ben er van overtuigd dat Rutte een uitstekende lijsttrekker is en dat hij zijn hand zal uitsteken naar Verdonk, om de partij verenigd achter zich te krijgen. Als Kamp op de derde plaats komt, hebben we een gouden trio.”

Kamerlid Arno Visser, voor Verdonk maar bevriend met Rutte: „Ik ben opgelucht, Rutte heeft met een duidelijke meerderheid gewonnen. Tijdens de goede jaren van de VVD deed Bolkestein het ook met een team om zich heen. Dat moet Rutte ook doen.”

Kamerlid Bibi de Vries, die zich eerder fel tegen Verdonk keerde, sprak van een „feestuitslag”. „Ik had dit niet durven hopen.” Ze heeft geen spijt van haar harde woorden over Verdonk.

Minister Hoogervorst: „Het heeft voor veel spanning in de partij gezorgd, en voor emotionele taferelen. Weinig mensen hebben een hekel aan Rutte, terwijl Verdonk heftige gevoelens oproept. Dat moeten we niet veronachtzamen. Je zag tijdens de campagne dat Verdonk meer lager opgeleiden aansprak, terwijl Rutte de hoger opgeleiden wist te bereiken. Bij de VVD zitten dus meer hoger opgeleiden.”

Kamerlid Hans van Baalen: „Het is een heel duidelijke uitslag voor Mark en de opkomst was fenomenaal. Hij moet nu het gebaar maken naar Rita. Die 46 procent van haar mogen we niet kwijtraken en ook niet wie op haar zouden stemmen. Dit moet een ticket Rutte/Verdonk betekenen. Ik ben er geen voorstander van, maar de lijsttrekkerverkiezing is een succes geweest.”