Walibi in Franse handen

Het pretpark Walibi World bij Biddinghuizen komt in handen van het Franse concern Compagnie des Alpes. De overnameprijs is niet bekend gemaakt.

In totaal neemt het Franse bedrijf, dat skipistes en pretparken exploiteert, vijf pretparken (drie in België en twee in Frankrijk) over van het Britse Palomon Capital Partners. Het gaat om de voormalige Europese poot van het Amerikaanse Six Flags, de vorige eigenaar van Walibi, dat ooit begon als de Flevohof. Vier van deze nu verkochte parken opereren onder de naam Walibi.

Door de overname kan Compagnie des Alpes haar bezoekersaantal op bijna 10 miljoen per jaar brengen. Ook streefde het bedrijf er naar om ongeveer evenveel omzet te halen met de ski-activiteiten als met de pretparken. Nu maken de skipistes nog tweederde van de omzet uit. De omzet bedroeg in het afgelopen boekjaar 375 miljoen euro, de nettowinst 27 miljoen euro.

Het bedrijf exploiteert 34 ski-oorden, waaronder Les Arcs en La Plagne, en twintig pretparken in zeven Europese Landen. Daarvan is het Parc Astérix bij Parijs het bekendste. Ook het Dolfinarium in Harderwijk is eigendom van Compagnie des Alpes.

Walibi World in Nederland is qua omzet het succesvolste van de zes verkochte parken.