Verhofstadt: coffeeshops niet bij grens

Premier Balkenende moet burgemeester Leers van Maastricht ervan weerhouden coffeeshops te verplaatsen in de richting van de grens. Dit vraagt de Belgische premier Verhofstadt aan Balkenende.

In zijn brief schrijft Verhofstadt dat de plannen van Leers in strijd zijn met het Schengenverdrag, dat zegt dat landen een eigen drugsbeleid mogen voeren mits ze daarmee geen overlast geven. Als coffeeshops te veel overlast met zich meebrengen, moeten die maar worden gesloten, vindt de Belgische premier. Ook de burgemeesters van de Belgische gemeenten bij de grens (Visé, Riemst en Lanaken) zijn ongelukkig met de verplaatsing van de Maastrichtse coffeeshops.

Maastricht maakte gisteren bekend zeven van zijn coffeeshops uit woonbuurten te verplaatsen naar buitengebieden van de stad, om overlast ín de stad tegen te gaan. Twee van de coffeeshops verhuizen naar een plek op driehonderd meter van de Belgische grens. In zijn brief aan Balkenende verwijst Verhofstadt ook naar een ontmoeting van minister Donner (Justitie, CDA) met de Belgische ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in februari. Bij die bijeenkomst, schrijft Verhofstadt, „,werd overeengekomen om geen eenzijdige initiatieven in de strijd tegen het drugs- en coffeeshoptoerisme te nemen.”

Onder de coffeeshops die een nieuwe locatie krijgen zijn twee boten. De gemeente heeft de plaatsen „zorgvuldig uitgezocht”. Ze heeft daarbij ook gekeken naar de toegangswegen, de beveiliging en de parkeermogelijkheden. Bovendien zal ze samen met de buurt en met politie en justitie een „stevig handhavingsplan” opstellen. Bij de verhuizing is rekening gehouden met de bezoekersstromen aan de Maastrichtse coffeeshops. Zo’n 30 procent van de klanten komt uit het zuiden (Walen, Fransen), 15 procent uit het westen (Vlamingen). Volgens de gemeente was het „logisch” geweest als aan de zuidkant van Maastricht een locatie was gevonden in Eijsden, vlakbij de Belgische grens. Maar Eijsden en andere buurgemeenten van Maastricht voeren „een nulbeleid inzake coffeeshops”.