Van Gemerden baalt maar blijft dromen van top vijftig

Melle van Gemerden moet Roland Garros na de eerste ronde alweer verlaten.

‘Dit soort wedstrijden zal er altijd wel eens tussen zitten. Het was niet best.’

Heel af en toe was er eens een flits te zien van de speler die hij zou kunnen zijn. Een stevige winnende forehand of een onhoudbare service. Maar het was allemaal te sporadisch, te weinig, te ongeïnspireerd. En vooral veel te vaak onderbroken door missers: 41 in totaal. „Het was niet best”, besefte Melle van Gemerden ook zelf na zijn verloren eerste-rondewedstrijd op de Open Franse tenniskampioenschappen, gistermiddag in Parijs.

Zijn Argentijnse opponent, de 22-jarige Juan Monaco uit Tandil, hoefde niet eens met sprankelend tennis uit te pakken om Van Gemerden met 6-3, 6-2 en 6-4 terug naar Amsterdam te sturen. Hoewel opgegroeid in de Zuid-Amerikaanse traditie van het graveltennis, is Monaco niet echt een typische gravelspeler. De jonge Argentijn, bezig aan zijn derde grandslamtoernooi, komt vaak en graag naar het net, en maakt de punten er ook mooi af. Zeventien keer rukte hij gisteren in de amper twee uur durende wedstrijd op naar het net, vijftien keer maakte hij het af.

Maar ook de Argentijn is nog niet echt een hoogvlieger. Hij is bezig aan zijn negende grandslamtoernooi, maar haalde slechts twee keer eerder de tweede ronde. Dat lukte al eens in Parijs, in 2004, en op de Australian Open eerder dit jaar. Sinds begin deze week staat hij 103de op de wereldranglijst en was dus allesbehalve de moeilijkste tegenstander die Van Gemerden, nummer 111 van de wereld en de hoogst gerangschikte Nederlander, had kunnen treffen.

Een uitgelezen kans dus voor de 27-jarige Van Gemerden om in zijn tweede grandslam ook de tweede ronde te bereiken. Op de Australian Open in januari was dat nog mislukt, maar toen werd hij voor zijn eerste wedstrijd gekoppeld aan Juan Carlos Ferrero, voormalig winnaar in Parijs. Op het Australische hard court had Van Gemerden tenminste nog de verdienste om in de verloren viersetter de eerste set van Ferrero af te snoepen, maar zelfs dat bleek gisteren te hoog gegrepen.

„Eigenlijk moet ik deze jongen aankunnen. Zijn soort spel ligt me ook wel. Ik wou vooral zijn backhand onder druk zetten, maar dat ging niet. Hij liet me veel meters maken, en ik voelde de ballen niet goed aan. Het was een slechte wedstrijd, dat is wel duidelijk.”

Van Gemerden had zich op de apotheose van het gravelseizoen sinds halverwege maart voorbereid in vijf challengertoernooien. In drie daarvan haalde hij de halve finale, dus een gebrek aan wedstrijdritme op de gemalen baksteen had hij zeker niet. Waar lag het dan wel aan? Te veel gespeeld? De druk om op een groot podium te moeten presteren? Niets van dat alles, volgens de tennisser. Zo heel veel had hij nu ook weer niet getennist, en tijdens het Davis-Cupduel eerder dit jaar in Amsterdam tegen Rusland had hij naar eigen zeggen toch ook behoorlijk gepresteerd tegen Nikolay Davydenko en Dimitri Tursunov, ondanks het verlies. Toch ook een groot podium.

Nee, hij stak gewoon in mindere vorm, dat bleek volgens hem tijdens de kwalificaties al. De laatste van drie kwalificatiewedstrijden had hij trouwens al net zo kansloos verloren van de Italiaan Stefano Galvani. Van Gemerden kwam in het hoofdtoernooi nadat hij werd opgevist als een van de drie ‘lucky losers’.

„Dit soort wedstrijden zal er altijd wel eens tussenzitten. Dat is dan gewoon balen”, zei de speler die ook gisteren weer zijn ambitie uitsprak om de top vijftig van de wereldranglijst te halen. Dat moet volgens Van Gemerden zeker kunnen. „Ik heb al wedstrijden gespeeld op vijf niveaus hoger.” Hij wilde dan ook de positieve zaken onthouden van zijn korte verblijf in Parijs. Weer een grandslamervaring erbij, en weer een klein beetje hoger op de ranglijst.

Na de uitschakeling van Van Gemerden en Michaëlla Krajicek rest nog één Nederlander in het hoofdtoernooi. Raemon Sluiter, die de tweede ronde haalde na de opgave van de Fin Jarkko Nieminen, speelt vandaag tegen Nicolas Lapenti uit Ecuador. Zijn wedstrijd is het vierde duel op baan 6 en wordt later in de middag gespeeld.

Volg de Open Franse tenniskampioenschappen live en luister naar het radioverslag opwww.rolandgarros.com

    • Dirk Vandenberghe