Televisie Voorkeur

Actualiteit

Lijsttrekkersverkiezing.Wordt het Mark Rutte of Rita Verdonk? Of toch outsider Jelleke Veenendaal? Vanavond wordt bekend wie van deze drie politici de lijsttrekker wordt van de VVD bij de Tweede-Kamerverkiezingen in 2007. Vanuit Hotel Okura in Amsterdam, waar de bekendmaking in aanwezigheid van de drie kandidaat-lijsttrekkers plaatsvindt, doet de NOS live verslag op Nederland 1. De presentatie is in handen van Joost Karhof. Ned. 1, 19.29 – 19.55u.

Netwerk. In Netwerk een terugblik na het overweldigende nee tegen de Europese Grondwet een jaar geleden. Met daarin exclusief een gesprek met de voorzitter van de Europese Commissie Barroso die zich ernstig zorgen maakt over de situatie. In de studio reageert europarlementariër Camiel Eurlings en worden de resultaten van een onderzoek naar het Europa-gevoel gepresenteerd. Daarnaast aandacht voor de winnaar van de strijd om het VVD-lijsttrekkerschap. Ned.1, 20.30-21.00u.InformatiefProfiel: Patrick Kluivert. De hele week was hij al in het nieuws door de publicatie van zijn (auto)biografie op 29-jarige leeftijd, maar vanavond brengen de Humanistische Omroep en de IKON een profiel van de stervoetballer Patrick Kluivert. Hij was de meest productieve spits die het Nederlands elftal heeft gehad, maar mag niet mee naar Duitsland met bondscoach Marco van Basten. Ned. 1, 22.40-23.20u.Vakantie in Europa. Rondreis door 17 Europese landen. In deze aflevering wordt getracht de vraag te beantwoorden: ,,Heeft Europa te veel macht?” Presentatie Tim Samuels. BBC 2, 20.30-21.00u.African School. African School volgt de dagelijkse beslommeringen van Afrikaanse schoolgaande jongeren en hun docenten. Dus geen honger en armoede waar het leeuwendeel van de programma’s over Afrika over gaat, maar een andere, meer persoonlijke invalshoek in het bijzondere en harde Afrikaanse bestaan. In deze aflevering staat u oog in oog met de medicijnmannen van de Masindi. Zij adverteren op lokale radio en beloven gezondheid en rijkdom aan hun aanhangers. De schookinderen van de Masindi groeien op in een mix tussen moderne westerse en traditionele invloeden. 60 pct van de Oegandezen bezoekt medicijnmannen en dit is voor de ouders op de Kamurasi Demonstration School geen uitzondering (zie foto). Ned. 3, 0.05-0.45u. Documentaire Geluk. In het BBC-programma The Happiness Formula probeert Mark Easton het geluk te doorgronden. Recent onderzoek wijst namelijk uit dat het leven in de jaren vijftig van de vorige eeuw beter was en dat er voor een gelukkige samenleving nieuwe gedragscodes nodig zijn. BBC 2, 20.00-20.30u.Vervolgde Christenen. Documentaire over de benarde positie waarin christenen in Palestina en moslimlanden Egypte, Indonesië en Nigeria zich zouden bevinden. ARD, 23.15-0.00u.Sporen uit het Oosten. In deze aflevering van Sporen uit het Oosten reist maker Rob Hof per trein door 23 landen, van Vietnam naar Turkije. Een reis over duizenden kilometers spoor langs vijf wereldgodsdiensten. Vandaag de aflevering ‘Een land met twee gezichten’, door Pakistan en Afghanistan. Per trein door het niemandsland van India en Pakistan in de Samjautha-Expres, de ‘vriendschapsexpres’. (Zie foto). Maar ook naar Kabul, Quetta en Taftan, op de Pakistaanse grens met Iran. Ned. 1,23.20-0.20u.AmusementEdison Klassiek Gala 2006. Live verslag van het Edison Klassiek Gala vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Diverse winnaars van de Edison Classical Music Awards treden op. Hoofdgast is de sopraan Jessye Norman (zie foto) , die vanavond de oeuvreprijs 2006 in ontvangst neemt. Daarnaast zijn er optredens van de pianist Evgeni Kissin, bandoneonist Carel Kraayenhof, pianist Graham Johnson, zangeres Natalie Dessay en sopraan Felicity Lott. Het huisorkest is het Amsterdam Sinfonietta. De presentatie is in handen van Hadassah de Boer. Ned. 3, 20.20-22.00u.Dalziel & Pascoe. Eerste aflevering van de vierdelige Engelse detectiveserie Dalziel & Pascoe. Als het levenloze lichaam van de Amerikaanse toeriste Nancy d’Amato wordt gevonden in een greppel, wordt Dalziel en Pascoe gevraagd om met behulp van de lokale politie een onderzoek in te stellen. Een motief voor de moord is op het eerste gezicht niet aanwezig. Ned. 1, 21.00-22.40u. De keuze van Giel Beelen. Muziek bij 3voor12. Giel Beelen kiest zijn favoriete fragmenten uit de afgelopen tien jaar Pinkpop, uit het televisiearchief van Pinkpop. Vandaag kiest de diskjockey onder meer voor de optredens van Pearl Jam (1992) en Outkast (2001). Ned. 3, 23.35-0.05u.SPortWK Voetbal. Verslag van de vriendschappelijke wedstrijd Zwitserland-Italië. Eurosport, 0.30-1.30u.Tennis. Bij Sporza op België is er ’s avonds laat bijna drie kwartier een terugblik van de dag op Roland Garros te zien. België 1, 23.35-0.20u. In Netwerk een terugblik na het overweldigende nee tegen de Europese Grondwet een jaar geleden. Met daarin exclusief een gesprek met de voorzitter van de Europese Commissie Barroso die zich ernstig zorgen maakt over de situatie. In de studio reageert europarlementariër Camiel Eurlings en worden de resultaten van een onderzoek naar het Europa-gevoel gepresenteerd. Daarnaast aandacht voor de winnaar van de strijd om het VVD-lijsttrekkerschap. Ned.1, 20.30-21.00u.

Informatief

Profiel: Patrick Kluivert. De hele week was hij al in het nieuws door de publicatie van zijn (auto)biografie op 29-jarige leeftijd, maar vanavond brengen de Humanistische Omroep en de IKON een profiel van de stervoetballer Patrick Kluivert. Hij was de meest productieve spits die het Nederlands elftal heeft gehad, maar mag niet mee naar Duitsland met bondscoach Marco van Basten. Ned. 1, 22.40-23.20u.

Vakantie in Europa. Rondreis door 17 Europese landen. In deze aflevering wordt getracht de vraag te beantwoorden: ,,Heeft Europa te veel macht?” Presentatie Tim Samuels. BBC 2, 20.30-21.00u.

African School. African School volgt de dagelijkse beslommeringen van Afrikaanse schoolgaande jongeren en hun docenten. Dus geen honger en armoede waar het leeuwendeel van de programma’s over Afrika over gaat, maar een andere, meer persoonlijke invalshoek in het bijzondere en harde Afrikaanse bestaan. In deze aflevering staat u oog in oog met de medicijnmannen van de Masindi. Zij adverteren op lokale radio en beloven gezondheid en rijkdom aan hun aanhangers. De schookinderen van de Masindi groeien op in een mix tussen moderne westerse en traditionele invloeden. 60 pct van de Oegandezen bezoekt medicijnmannen en dit is voor de ouders op de Kamurasi Demonstration School geen uitzondering (zie foto). Ned. 3, 0.05-0.45u.

Documentaire

Geluk. In het BBC-programma The Happiness Formula probeert Mark Easton het geluk te doorgronden. Recent onderzoek wijst namelijk uit dat het leven in de jaren vijftig van de vorige eeuw beter was en dat er voor een gelukkige samenleving nieuwe gedragscodes nodig zijn. BBC 2, 20.00-20.30u.

Vervolgde Christenen. Documentaire over de benarde positie waarin christenen in Palestina en moslimlanden Egypte, Indonesië en Nigeria zich zouden bevinden. ARD, 23.15-0.00u.

Sporen uit het Oosten. In deze aflevering van Sporen uit het Oosten reist maker Rob Hof per trein door 23 landen, van Vietnam naar Turkije. Een reis over duizenden kilometers spoor langs vijf wereldgodsdiensten. Vandaag de aflevering ‘Een land met twee gezichten’, door Pakistan en Afghanistan. Per trein door het niemandsland van India en Pakistan in de Samjautha-Expres, de ‘vriendschapsexpres’. (Zie foto). Maar ook naar Kabul, Quetta en Taftan, op de Pakistaanse grens met Iran. Ned. 1,23.20-0.20u.

Amusement

Edison Klassiek Gala 2006. Live verslag van het Edison Klassiek Gala vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Diverse winnaars van de Edison Classical Music Awards treden op. Hoofdgast is de sopraan Jessye Norman (zie foto) , die vanavond de oeuvreprijs 2006 in ontvangst neemt. Daarnaast zijn er optredens van de pianist Evgeni Kissin, bandoneonist Carel Kraayenhof, pianist Graham Johnson, zangeres Natalie Dessay en sopraan Felicity Lott. Het huisorkest is het Amsterdam Sinfonietta. De presentatie is in handen van Hadassah de Boer. Ned. 3, 20.20-22.00u.

Dalziel & Pascoe. Eerste aflevering van de vierdelige Engelse detectiveserie Dalziel & Pascoe. Als het levenloze lichaam van de Amerikaanse toeriste Nancy d’Amato wordt gevonden in een greppel, wordt Dalziel en Pascoe gevraagd om met behulp van de lokale politie een onderzoek in te stellen. Een motief voor de moord is op het eerste gezicht niet aanwezig. Ned. 1, 21.00-22.40u.

De keuze van Giel Beelen. Muziek bij 3voor12. Giel Beelen kiest zijn favoriete fragmenten uit de afgelopen tien jaar Pinkpop, uit het televisiearchief van Pinkpop. Vandaag kiest de diskjockey onder meer voor de optredens van Pearl Jam (1992) en Outkast (2001). Ned. 3, 23.35-0.05u.

SPort

WK Voetbal. Verslag van de vriendschappelijke wedstrijd Zwitserland-Italië. Eurosport, 0.30-1.30u.

Tennis. Bij Sporza op België is er ’s avonds laat bijna drie kwartier een terugblik van de dag op Roland Garros te zien. België 1, 23.35-0.20u.